Da, Ženeva je prekrasna i sređena. Bern također. Naravno, ne fali ništa ni Zurichu, a također i život u Baselu više je nego ugodan. Sad kad smo nabrojali par najpoznatijih švicarskih gradova gdje je život i više nego ugodan, vrijeme je da pogledamo koje manje (u smislu broja stanovnika) gradove bi valjalo razgledati. Pa krenimo redom…

Više od 10 milijuna turista posjeti godišnje ovu zemlju te uživa u njenim prirodnim ljepotama i krajoliku. Jezera, vodopadi, planine, dvorci, Alpe – ova zemlja nema čega nema. A uz poznate i „razvikane“, tu su mnoga mala mjesta i gradići koji plijene ljepotom

Spiez

Spiez je gradić u srcu Švicarske, smješten na obalama jezera Thun i jednog od najljepših europskih zaljeva. S populacijom od 12 tisuća duša, odlično je odredište za one koji traže bijeg od užurbanog grada. Spiez je poznat po svom srednjovjekovnom dvorcu iz 13. stoljeća, spektakularnim vinogradima i slikovitim planinama koje ga okružuju. Vrijedi ga posjetiti tijekom cijele godine zbog zimskih sportova, fotografiranja, kupanja i krstarenja.

Murren

Murren je jedno od jedinstvenih planinskih sela u Alpama s pogledom na dolinu Lauterbrunnen. Grad bez automobila ima nekoliko ulica sa šarenim kućama prekrivenim ledom zimi i prekrasnim cvijećem u proljeće i jesen. Gosti uživaju u spektakularnim pogledima na okolne slikovite planine, uključujući vrhove Jungfrau, Monch, Eiger i Brethorn. Moguće je planinariti, voziti se žičarom do planina ili se voziti gondolom do planine Bing s prekrasnim pogledom na horizont.

Švicarska - 4 Švicarska - 4 (Foto: Getty Images)

Wengen

Wengen je jedno od najljepših sela u regiji Jungfrau i vrhunska destinacija za one koji žele vidjeti planine u Švicarskoj. Smješten iznad doline Lauterbrunnen, pruža miran bijeg ljubiteljima prirode s kilometrima slikovitih pješačkih staza i beskrajnim mogućnostima za zimske sportove. U njemu nema automobila, što posjetiteljima omogućuje da uživaju u svoj njegovoj ljepoti, a dobra je ideja prošetati do anglikanske crkve sv. Bernarda i istražiti ljepote krajolika. Dodajmo i kako su ljubitelji skijanja zasigurno čuli za ovaj grad, jer se u njemu vozi jedna od najslavnijih spustaških utrka Svjetskog kupa.

Stein am Rhein

Stein am Rhein je jedan od najljepših malih gradova u zemlji i jedan od najočuvanijih srednjovjekovnih gradova u Europi. Poznat je po očuvanim, izvrsno oslikanim zgradama s ukusno uređenim prozorima, uključujući drvene kuće i prekrasan krajolik. Gosti mogu istražiti stare kuće na trgu gradske vijećnice s jedinstvenom arhitekturom i šarenim muralima. Opcija je i šetnja obalom rijeke Rajne i istraživanje dvorca Hohenklingen i opatije St. Georges.

Morcote

Morcote je slikoviti gradić na obali jezera Lugano u švicarskom kantonu Ticino. Proglašen je najljepšim gradom u Švicarskoj 2016. godine, a poznat je po veličanstvenim arkadama starih patricijskih kuća, ali i impozantnim zgradama, malim uličicama, zapanjujućoj prirodnoj ljepoti i vrijednim arhitektonskim spomenicima. Ljubitelji prirode mogu istražiti prekrasni park Scherrer s rascvjetanom suptropskom vegetacijom. U isto vrijeme, ljubitelji povijesti mogu se zaputiti prema hodočasničkoj crkvi Santa Maria Del Sasso, s prekrasnom kamenom kupolom izgrađenom 1700. godine.

Savršen dan u Ženevi: Lutanje slikovitim ulicama, čokoladne ture i uživancija na jezeru Ženeva - 1 Ženeva - 2 Ženeva - 3 +2 Ženeva - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju