Planinski masivi nešto su što nas posebno fascinira. Tu se ne radi samo o jednoj planini, već o veličanstvenoj igri prirode koja je više planina spojila u jedinstveni prizor koji se zaista isplati vidjeti uživo.

Kao što već znate, planine nastaju zahvaljujući tektonskim procesima, a isto tako nastaju i planinski masivi. Radi se o pomicanju tektonskih ploča zemljine litosfere, a za njih je karakteristično da su odvojeni rijekama i prirodnim prolazima.

Najviši na svijetu

Za Himalaju su svi već čuli. Iako najveći, upravo ovaj planinski masiv koji se proteže diljem Azije je i najmlađi. Njegovo stvaranje pomicanjem Indo-australske i Euroazijske tektonske ploče započelo je prije 50 milijuna godina, a proces se nastavlja i danas.

Ovaj masiv pokriva otprilike 2.400 kilometara što je zaista zapanjujuće i proteže se kroz Afganistan, Pakistan, Indiju, Nepal, Butan i Kinu. Naziv Himalaja dobiva prema sanskrtu, a tvore ga riječi hima koja se prevodi kao snijeg i alaya koja se prevodi kao prebivalište. Himalaju nazivaju još i Trećim polom, a najviši vrh joj je Mount Everest s visinom od 8,848 metara. Impresivno, zar ne?

Dugački lanci 

Prigodnog naziva The Rockies ili Rocky Mountains rezultat su igre prirode koji se proteže sve od sjevernog do južnog dijela na zapadu Sjeverne Amerike. Posebni su po tome što masiv čine skupine paralelnih planinskih lanaca s pripadajućim visoravnima, a sa svojih više od 4.800 kilometara protežu se od najsjevernijeg dijela kanadske provincije Britanske Kolumbije, sve do Novog Meksika na jugozapadu SAD-a.

Specifični su i po tome što se ne sastoje od samo jednog dijela, već više od 100 planinskih lanaca koji tvore posebno zanimljivu prirodnu cjelinu. Najviši vrh tamo je Mount Elbert visine 4.401 metar, a pamtit ćete ih po tome što se diljem masiva nalaze mnogi nacionalni parkovi i druga zaštićena prirodna područja.

Europske Alpe

Možda ovo niste znali, no i europske Alpe jedan su od najvećih planinskih masiva na svijetu. Zahvaljujući pomicanju Euroazijske i Afričke tektonske ploče danas se možemo pohvaliti ovom prirodnom atrakcijom koja se proteže diljem južne i središnje Europe.

Planinski masivi na najdužim područjima mjere čak 1.200 kilometara, dok njihova širina prelazi 201 kilometar. Ovih predivnih 298,128 km2 prolazi Francuskom, Monakom, Švicarskom, Italijom, Njemačkom, Slovenijom, Lihtenštajnom i Austrijom, a najviši vrh Alpi je Mont Blanc s visinom od 4.807 metara. Jeste li već bili na kojoj od lokacija?

Goleme Ande 

I za Ande ste već sigurno čuli, no možda ne znate da je upravo ovaj planinski masiv najveći kontinentalni planinski masiv na svijetu. Smjestio se na ukupno drugo mjesto prema veličini, a prostire se na ogromnih 7.000 kilometara dužine diljem Ekvadora, Perua, Bolivije, Čilea, Argentine, Venezuele i Kolumbije.

Mount Aconcagua najviši je vrh s visinom od 6.959 metara, a područje je posebno po i tome što tamo možete naići na neke od najvećih vulkana na svijetu. Za Machu Picchu ste sigurno čuli, a sada znate da upravo od tamo možete uživati u jednim od najboljih pogleda na svijetu!

Australijske Alpe

Veliko razvodno gorje ili The Great Dividing Range smjestilo se u Australiji, a nazivaju se još i Istočnim gorjem i Australijskim Alpama. Protežu se na famoznih 3.500 kilometara, a ovdje se povijest i priroda igraju već jako dugo.

Najviši vrh masiva kao i cijele Australije je Mt. Kosciuszko s visinom od 2.228 metara, a prostire se sve od Queenslanda na sjeveru kroz Novi Južni Wales pa sve do Viktorije. Ako ćete se ikada naći u Australiji, ovaj planinski masiv nikako nemojte propustiti. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju