Da je Europa puna fascinantne povijesti, kulture i prirode, ne treba dodatno napominjati. Tome svjedoče njeni srednjovjekovni gradovi, antički amfiteatri i zidine, moderni neboderi, pune knjižnice i spomenici tisućama velikana. No, o njenoj tradiciji i vjerovanjima govore naizgled tihi promatrači – europske šume.

Šume nose vlastite legende i priče, a izazivaju strahopoštovanje. Premda je u Europi teško izdvojiti samo nekoliko mirnih i mitskih šuma, pokušat ćemo nemoguće. Izdvojiti lokacije na kojima ćete pronaći neke od najčarobnijih šuma.

Nacionalni Park Durmitor

Nacionalni park Durmitor nalazi se u planinskom prostoru središnje Crne Gore. Premda njegove šume spadaju među manje europske šume, one imaju jednu od najraznovrsnijih flora i fauna. Ovdje se nalazi 26 različitih staništa na kojima živi oko 200 biljnih vrsta, 150 vrsta ptica, 350 vrsta insekata, 10 vrsta sisavaca i više od 86 vrsta drveća. Petstogodišnja stabla svjedoci su povijesti i borbama između Turaka, Srba i Crnogoraca tijekom Balkanskih ratova, a potom Drugog svjetskog rata. U smislu povijesti i prirode, ovo je doista jedno od jedinstvenih mjesta u Europi.

Priča s Durmitora: Veličanstvena planina u susjedstvu na kojoj se čini kako uvijek idete prema gore Highlander Montenegro - 41 Highlander Montenegro - 62 Highlander Montenegro - 24 +46 Highlander Montenegro - 33

Rumunjska šuma Hoia-Baciu

Hoia-Baciu šuma smatra se jednim od najtajanstvenijih mjesta u Europi. Štoviše, poznata je i kao “Bermudski trokut Transilvanije”. Visoki borovi i druge vrste drveća prostiru se kilometrima uzduž i popreko, šapćući misteriozne priče i stojeći ponosno poput vrata između dva svijeta. Hoia-Baciu je jedno od onih sablasnih mjesta, u istočnoj Europi poznato po brojnim neobjašnjivim fenomenima i incidentima.

Crna šuma, Njemačka

Njemačka Schwarzwald je jedna od najpoznatijih i najljepših šuma, ne samo u Europi već i cijelom svijetu. Ime je dobila po gustoj šumi prepunoj drveća čije krošnje ne dopuštaju sunčevim zrakama da prodru kroz njih. Zbog ove tame ovdje su se rodile i brojne legende i mitovi. Osim što je dom raznolikoj flori i fauni, mnogi su kroz povijest vjerovali kako je dom i čarobnjacima i vješticama. Tješimo se da su sve to samo strašne priče za djecu, dok s druge strane i danas nema objašnjenja za smrti nekih biljaka, čudnih vremenskih neprilika i ponašanja životinja…

Norveški rezervat Trillemarka-Rollagsfjell

Prirodni rezervat Trillemarka-Rollagsfjell odnosi se na jednu od posljednjih netaknutih drevnih šuma u zemlji. Nalazi se između mjesta Nore i Solevann u Norveškoj i prostire se na oko 150 kilometara kvadratnih. Sva njena drevna ljepota stoji još uvijek netaknuta – a ona obuhvaća i brojna jezera i doline, te 93 vrste ugroženih životinja, zbog čega je zaštićena.

Nestvarna bambusova šuma čije vijugave staze kriju brojna iznenađenja Šuma bambusa, Južna Koreja - 1 Šuma bambusa, Južna Koreja - 5 Šuma bambusa, Južna Koreja - 3 +1 Šuma bambusa, Južna Koreja - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju