Moglo bi vas iznenaditi kad vam kažemo kako je Europa zapravo – prekrivena vulkanima. Ipak, dobra je vijest da je većina njih odavno ugasla i nema nikakve opasnosti da će erumpirati. Većina vulkana u Europi smještena je oko Sredozemlja i Islanda, na granicama između tektonskih ploča. Vulkan se smatra aktivnim ako je erumpirao u posljednjih 10 tisuća godina, a Euronews se pozabavio s četiri najimpresivnija još uvijek aktivna europska vulkana!

Geldingadalir, Island

Ova otočna zemlja otprilike ima 130 vulkana, a Geldingadalir je najnoviji. Erumpirao je prije četiri mjeseca, što je prva vulkanska aktivnost na poluotoku Reykjanes još od 13. stoljeća. Nakon toga je mirovao više od mjesec dana, a onda početkom svibnja lavu ponovno izbacio na nebo. Stručnjaci smatraju da erupcija najavljuje novo razdoblje u toj regiji te će erupcije postati češće.

Stromboli, Italija

Stromboli, nazvan još i „svjetionikom Mediterana“, jedan je od najaktivnijih svjetskih vulkana. Svako toliko neprekidno erumpira posljednja dva tisućljeća, a aktivnost se posebno pojačala od 1932. godine. Jedna od njegovih značajki je i vatreni tok, tj. „crni trag“ koji vodi od vulkana do mora, po kojemu istječe lava. Posljednja jača erupcija zabilježena je u studenom prošle godine.

Santorini, Grčka

Santorini, prelijepi otok s razglednice, slavan po bijelim kućama s plavim krovovima i čudesnim plažama – zapravo je uspavani vulkan. Posljednja erupcija zabilježena je oko 1600 godina prije nove ere, no znanstvenici se pribojavaju kako bi se to uskoro moglo promijeniti. Doduše, istina je da su se u spomenutom vremenu dogodile neke manje erupcije, od kojih je posljednja bila 1950. godine, no u studiji iz ožujka ove godine otok je proglašen „visokorizičnim od vulkanskih aktivnosti“.

Etna, Sicilija

Spektakularna sicilijanska planina Etna ujedno je i najaktivniji europski vulkan. U samo pet tjedana u ožujku ove godine erumpirao je više od 16 puta, a godišnje u prosjeku erumpira više od 200 puta te se taj broj konstantno povećava. Također, Etna nije samo najaktivniji već i vulkan s najduljim povijesnim zapisom jer se njegove erupcije brižljivo dokumentiraju već punih dvije tisuće godina.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju