Jedan od najboljih načina za izbjegavanje turističkih zamki na putovanjima je čitanje knjiga ili foruma na kojima putnici dijele savjete, fotografije i iskustva, a upravo na Redditu možete pronaći diskusije o europskim gradovima koji najviše iznenađuju, bilo pozitivno ili negativno. Odabrali smo neke od komentara s kojima se složio najveći broj sugovornika. 

Primjerice, Rwn115 napominje kako je Plovdiv u Bugarskoj nepravedno zanemaren te kako se ondje proveo puno bolje nego u Sofiji. Plovdiv je posjetio u vrijeme pandemije, kada je u gradu bilo jako malo turista.

Napomenuo je i da Reykjavik često služi tek kao baza za istraživanje Islanda, ali kako mu vrijedi posvetiti više vremena jer nudi brojne zanimljivosti. Na popisu gradova koji su ga negativno iznenadili našao se Dubrovnik, prvenstveno zbog gužvi i premalo mjesta za zabavu, kao i Zürich zbog nepristupačnih ljudi. Forumaši su mu savjetovali da posjeti Dubrovnik u proljeće, kada nema gužvi, cijene su povoljnije, a vrijeme toplo.

Forumaš Lev Kovacs iz Austrije preporučuje Pariz, Valenciju i Manchester, ali Atena i Liverpool mu se nisu svidjeli, prvenstveno zbog sumornog ugođaja. Kaže kako se u Ateni može zaći zanimljivih mjesta, ali je većim dijelom zapuštena, a Liverpool mu je siv i depresivan.

Leopardo96 preporučuje Beč, "najčišći grad koji je ikada posjetio", Nürnberg i Veneciju, bez obzira na turiste, ali Zamość i Zakopane u Poljskoj nikome ne bi savjetovao.

"U Milanu me iznenadila velika kineska zajednica, kao i najstarija kineska četvrt u Europi, gdje sam jeo ukusnu kinesku hranu", piše Neo-Turgor iz Njemačke. Ostali forumaši su se složili kako milanska kineska četvrt nudi odlična mjesta na kojima se može jesti, kao što je primjerice Ravioleria Sarpi.

"Napulj me pozitivno iznenadio. Iako je kaotičan i prljav, a promet je noćna mora, mislim da je poseban, ima vrlo cool vibru i osobitu ljepotu. Negativno iznenađenje bio je Bruxelles. Uzimajući u obzir da je to neslužbeno "prijestolnica" Europe, šteta je što su neki dijelovi grada zapušteni i ružni", kaže 11160704 iz Njemačke, koji je nahvalio i Varšavu, u kojoj je živio godinu dana kao student. Iznenadila ga je čistoća ulica, kao i zanimljiva mješavina povijesti i modernih obilježja.

"Hamburg je postao moj omiljeni grad u Njemačkoj. Odličan za život i zelen, a ljudi su otvoreni. Suprotno stereotipima, ne mislim da su hladni. Da nije lošeg vremena, mogao bih zamisliti preseljenje u Hamburg", kaže Gogo iz Italije, koji preporučuje i belgijski Leuven zbog lijepe arhitekture i neodoljivih sireva. U Frankfurtu nije našao ništa zanimljivo osim katedrale i Römera, a razočarao ga je i "oronuli" Birmingham.

Na popisu pozitivnih iznenađenja našli su se i gradovi: Leipzig, Bremen, Freiburg, Görlitz, Granada, Kišinjev, Valletta, Wrocław, Bologna i Lyon.

A među gradovima koji se ne preporučuju su: Bukurešt, San Marino, Marseille, Palermo, Palmanova i Cork.

Neobični zakoni: Zemlja u kojoj su predugačke brade, glasno plakanje i proslave rođendana zabranjene Tadžikistan - 5 Tadžikistan - 4 Tadžikistan - 3 +1 Tadžikistan - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju