Epic Road Rides, internetski vodič za zaljubljenike u pedaliranje i sve što ima veze s time zna koja su mjesta u Europi idealna za istraživanje na dva kotača. Mislite li da bi ova godina mogla biti idealna za bildanje kvadra i gluteusa s pogledom na more, bacite oko na popis.

Veličanstvena Mallorca

Sjajno vrijeme za posjet Mallorci je proljeće, kada najveći balearski otok ima dovoljno sunčanih dana, a gužve nisu prevelike. U posljednjih je deset godina Mallorca napravila puno za bicikliste, što ju je dovelo na vrh liste nekih od najboljih cikloturističkih destinacija u Europi. Niste u formi? Nema brige, možete isprobati planinske staze Tramuntane na zapadu ili krenuti slikovitim cestama na jugu i istoku.

Želite li testirati brzinu, to možete učiniti na istim dionicama kojima se voze profesionalci koji dolaze u biciklističke kampove. Sela, ovce, koze i magarci, vidikovci koji gledaju na uvale i preko brda otoka samo su neki od prizora koje možete doživjeti na predivnom španjolskom otoku.

Zlatna obala

Da je Španjolska raj za bicikliste potvrđuje i Costa Daurada, 216 km dugački dio obale na sjeverozapadu Španjolske u Tarragoni. Lijepe pješčane plaže južno od Barcelone jedan su od glavnih aduta tog kraja, naravno uz sjajne biciklističke staze.

Još uvijek biciklistički nerazvikan kraj (za razliku od nešto popularnije Mallorce i Girone) dočekat će vas ugodnom klimom, ravnim cestama, ali i usponima (Serra de Montsant, Muntanyes de Priorat, Mussara i Prades). Većina ih je kraća od 10 kilometara, s usponima od 3% do 6%.

Francuski raj za bicikliste

Nica je sinonim za cikloturizam više od stotinu godina. Obzirom na klimu, kulturu, gastronomiju i obalu nije teško pretpostaviti zašto je idealna za odmor na dva kotača. Srpanj i kolovoz inače je bolje preskočiti radi gužvi, ali pandemijska godina je iznimka. Neke od najboljih ruta idu od gradske luke do Antibesa, osobito ako vam uzbrdice ne predstavljaju problem. Sjeverozapadno je Parc Naturel Régional des Préalpes d’Azur gdje možete testirati mišiće na usponu od 19 km (Col de Vence).

Prema istoku vas očekuje valoviti teren i primorski gradić Menton, a dalje na sjeveru je Col de la Madone (uspon na kojem je Lance Armstrong trenirao za Tour de France, kao i obližnji Col de Braus.

Bez greške na Cipru

U zimu i jesen Cipar je sve češće meta biciklista koji žele otkriti dugačke staze i ljepote otoka. Mediteranski otok mačaka, sunca, prekrasnih plaža i fantastične hrane mjesto je gdje se isprepliću kulture i običaji. Kad se Cipar jednom uvuče pod kožu, nemoguće je oduprijeti se želji da se svako malo podsjeti na tirkizno more i mirise borova, kamene uličice planinskih sela i okuse tradicije te istraže novi komadići tog raja na samom jugu Europe.

Na Cipru se itekako trude potaknuti ljude da aute zamijene biciklom i smanje svoj ugljični otisak. Uz prosječnih 326 sunčanih dana godišnje taj je mediteranski otok lako voljeti. Teren za vožnju je raznolik, od ravnica na istoku do valovitog juga, planinski lanac Troodos idealan je da iskušate snagu u nogama. Biciklističke rute i mjesta za iznajmljivanje bicikala osobito su na cijeni u Larnaci, Nikoziji, Limassolu i Paphosu.

Do krova Kanara

Baš poput Cipra, i Gran Canaria ima sve bolju biciklističku reputaciju u Europi. Na tek stotinjak kilometara od sjeverozapadne obale Afrike, Gran Canaria se može pohvaliti s otprilike 3000 sunčanih sati svake godine, što osobito zimi nije mala stvar. Kanarski otok ima sve što je potrebno da vas dovede u formu: na dohvat pedala su izazovni usponi, dobre ceste, impresivne staze uz more i duboki kanjoni. Hotela i drugih vrsta smještaja, kao i mjesta za iskušavanje gastronomije ne nedostaje.

Pico de las Nieves, vrh Kanara sa svojih 1949 metra, kao i Dolina suza - brutalni uspon s dionicama od 25% nagiba dovoljno su strmi za testiranje forme.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju