Godinu prije nego što je koronavirus stisnuo kočnicu međunarodnim putovanjima, Camino de Santiago zabilježio je rekordan broj hodočasnika. U 2019. izdano je šest posto više potvrda o prijeđenom putu u odnosu na prošlu godinu. Osim toga, sve je više solo putnika, a više od polovice hodočasnika kaže da njihovo putovanje nema veze s religioznim razlozima.

Putnici koji se odlučuju na pješačenje ili vožnju biciklom većinom na put kreću zbog prekrasne prirode koja se ne može tako intenzivno doživjeti automobilom. Čak ni žuljevi, stjenice i kiša nisu prepreka za nizanje kilometara puta. Mirisi eukaliptusa, otvoreni vidici, osluškivanje zvuka vlastitih koraka, kao i ponos na kraju puta iskustvo su koje se ne zaboravlja. Između 2016. i 2019. znatno je porastao interes za sve rute Camina de Santiaga, a osobito hodočasničke rute koje počinju u Portugalu. Osim toga, i druge pješačke rute postaju sve popularnije.

Putevima povijesti: Mozarapski put

Oni kojima se utabane rute Camina de Santiago čine suviše kratke ili lagane mogu krenuti sa španjolskog srednjovjekovnog juga, koji su nekoć držali muslimani. Prema unutrašnjosti nekoliko puteva vodi od Málage i Almerije, spajaju se na Sierra Nevadi i zatim vode na 997 kilometara dugačku dionicu Vía de la Plata. Najstariji dijelovi prate drevne rimske ceste protežući se cijelim poluotokom od snježnih vrhova do prašnjavih ravnica i kišnih zelenih brežuljaka.

Mir i tišina: Vías Verdes

Kilometri i kilometri nekadašnjih željezničkih linija prenamijenjeni su kako bi se stvorili Vías Verdes, Zeleni putevi slikovitih ruta za planinarenje i biciklizam. Među najdužima je stotinjak kilometra dugački Vasco-Navarro, koji je prolazio Baskijom. Ojos Negros prati pak nekadašnju rudarsku željeznicu Sierru Meneru preko mostova oko grada Teruel. Nekadašnje željezničke stanice danas služe kao odmorišta, mini muzeji i gostionice. Osim vođenih tura kreće se i samostalno, uz pomoć Španjolske zaklade željeznica.

Predivna divljina: Senda Pirenaica

Pješačenje po Pirinejima putem Senda Pirenaica traje oko šest tjedana, a oni koji su njime prošli tvrde da se ne zaboravlja. Ljepota raznolikih krajolika, dramatičnih vrhova, kamenih sela i idiličnih livada dom je brojnim životinjama – moćnim orlovima, divljim svinjama, vukovima, medvjedima i poludivljim konjima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju