Nacionalni spomenik Bandelier pokriva popriličnu kvadraturu divljine Novog Meksika. Nedaleko od Los Alamosa u Sandovalu, na 130 četvornih kilometara pustoši nitko ne živi, ali domovi nekadašnjih stanovnika jasno se vide. Skloništa isklesana u stijenama s prozorima koji se probijaju kroz brežuljke djeluju kao djelo kakvih divovskih mrava. Mravinjak mjestimično visok i nekoliko katova, s prostorijama poduprtima gredama, nastajao je između 12. i 16. stoljeća, a osim iznimne arhitekture Bandelier krase brojni piktogrami i drevna umjetnička djela koje su stvarali domaćini, Anasazi.

Njihovo ime potječe iz jezika Navajo Indijanaca, a znači drevni ljudi ili drevni neprijatelji. Pretkolumbovska civilizacija i dalje budi znatiželju povjesničara, arhitekata i astronoma. Velika cestovna mreža, načini na koje su preusmjeravali vodene tokove za razvitak poljoprivrede te umijeće izgradnje kuća od opeke ili u stijeni ogledalo su njihove vještine. Arhitektura na nepristupačnim mjestima do kojih se dolazilo pomoću užadi (koja nikada nisu nađena) samo su neka od pitanja na koja stručnjaci i danas pokušavaju odgovoriti.

Ruševne špiljske nastambe Bandeliera spuštaju se u dolinu, tvoreći nestvaran prizor. Posjetitelji se i sami mogu zavući u njih, zamisliti kako se nekoć živjelo, istraživati simbole i pronaći tragove požara. Također mogu i posjetiti muzej u centru za posjetitelje kako bi vidjeli autentičnu keramiku i alate, kao i tlocrte nekadašnjeg sela.

Odlučite li se posjetiti taj lokalitet, na pola puta niz stazu Main Loop, imat ćete dvije mogućnosti: vratiti se putem kojim ste došli ili nastaviti do Alcove Housea, na litici s pogledom na kanjon Frijoles. Taj put uključuje puno penjanja ljestavama, kao i dodatnu kilometražu na često visokim temperaturama i jakom suncu. Do Bandeliera se može doći i shuttleom iz obližnjeg grada White Rock, gdje se posjetitelji često parkiraju kada se parking u blizini znamenitosti napuni.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju