Dočekat će vas svojim pitomim i slikovitim ulicama, na kojima još možete vidjeti lokalni dvorac, samostane, gradski toranj, prostran Karlov trg koji je jedan od najvećih u Češkoj… A udaljite li se malo od centra, pronaći ćete i neobičnu usamljenu vjetrenjaču nalik onima u Nizozemskoj. Trebič, češki grad nedaleko od Brna.

No, ono što ga čini upečatljivim i poznatim je, između ostalog, njegova židovska četvrt s dvije sinagoge i tradicionalnim kućama. Četvrt spada u jedne od najbolje očuvanih židovskih naselja u cijeloj Europi, zbog čega je 2003. godine stavljeno na popis UNESCO-ove svjetske baštine.

Poželite li ga posjetiti, pronaći ćete ga na obalama rijeke Jihlave.

Prvo židovsko naselje podignuto je još početkom 14. stoljeća, a vrhunac je doseglo u 17. stoljeću. Naime, tada je lokalni vladar Jan naredio zamjenu kuća između kršćana i Židova kako bi sve Židove koji žive van „svog“ naselja okupio na isto mjesto, formirajući tako jedno od brojnih židovskih geta u Europi. Zanimljivo je da to toga nije došlo zbog pritužbi stanovnika, kako bi se možda moglo očekivati – dvije zajednice živjele su zajedno u miru stoljećima.

Krajem 19. stoljeća geto je ukinuto i Židovi su opet mogli živjeti u dijelovima grada u kojima su htjeli. U naselju je bilo oko 1 500 stanovnika, no nažalost ubrzo je počeo Drugi svjetski rat i brojni su izgubili živote u logorima ili bili prisiljeni pobjeći.

Njihove nekadašnje kuće, urede i škole prestale su služiti svrsi, te su ih preuzimali drugi – zbog toga danas mnoge od njih više nisu u židovskom vlasništvu. Čak je i lokalna sinagoga nakon Drugog svjetskog rata korištena kao prostor za prodaju voća i povrća.

Iako židovske zajednice više gotovo da ni nema, sačuvane kuće, sinagoga i groblje ostaju kao uspomena na prošlost i svojevrsni spomenici kulture.

Što još vidjeti?

Svakako valja obići i Baziliku sv. Prokopija koja je danas također na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine. No, nije uvijek bila dobro. U 15. stoljeću je ova monumentalna struktura bila prilično oštećena tijekom opsade grada koju je izazvao kralj Matijaš Korvin. Nakon toga je gotovo 200 godina služila kao štala, šupa, pa čak i pivovara.

Ono što je preživjelo napade i turbulentno razdoblje bio je gradski toranj visok čak 75 metara. Zahvaljujući svojim čvrstim temeljima izdržao je pokušaje uništenja, a nakon renovacije 1997. godine otvoren je javnosti. Tko želi malo cardio-vježbe, treba se popeti stepenicama (162 stepenice, točnije) do galerije na visini od 35 metara. S nje se pruža prekrasan pogled na Trebič, uključujući i pogled na Baziliku i židovsku četvrt.

Nešto bolje prošao je kompleks dvorca Waldstein koji uključuje i benediktinski samostan, vrt s ljekovitim biljem i nekoliko tematskih tura na kojima možete saznati više o prirodi, portalima, vratima, kraljevskoj obitelji i običnim ljudima koji su činili ovaj dvorac.

Iako grad obiluje povijesnim spomenicima, neki od njih samo su diskretni podsjetnici. Primjerice, moderna arhitektura zgrada podignutih u međuratnom razdoblju – iako ih većina uzima zdravo za gotovo i promatra kao stambene zgrade, one su svjedok zanimljivom kubističkom stilu gradnje lokalnih arhitekata.

Ako ste fan malo drugačijih i neobičnih stvari, savjetujemo vam da posjetite galeriju Jaguara. Auti iz razdoblja nakon Drugog svjetskog rata svidjet će vam se bez obzira na (ne)znanje o njima, a uostalom, to ćete naučiti tamo. Druga opcija je zaputiti se u astronomsku zvjezdarnicu i prepustiti se zvjezdanom nebu.

Za što god se odlučili, teško je promašiti. Odlična domaća kuhinja i prekrasna priroda u okolici samo su dodatni bonus, a s obzirom da je Trebič od Brna udaljen svega sat vremena, šteta bi bila propustiti priliku za barem jednodnevni izlet.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju