Monumentalna metalna građevina u obliku zvijezde sa sedam krakova koja pluta po površini jezera izgleda kao prizor iz nekog znanstvenofantastičnog filma. U stvarnosti riječ je o novom muzeju znanstvene fantastike koje je otvoren u Chengduu u jugozapadnoj Kini.

"Zgrada iz svakog kuta izgleda drukčije, neobično i neočekivano", kaže dizajner i jedan od direktora projekta Paulo Flores iz tvrtke Zaha Hadid Architects.

Muzej znanstvene fantastike u Chengduu prostire se na 59.000 četvornih metara uz jezero Jingrong. Uključuje izložbene galerije, višenamjenske edukacijske dvorane, konferencijski centar i druge prateće prostore, ali i središnji atrij koji gleda na zapanjujuću planinu Xiling.

Pa iako je čak triput veći od Sydneyske opere, muzej je izgrađen u znatno kraćem periodu od te perjanice australske kulture – za svega 12 mjeseci.

Unutrašnjost Muzeja znanstvene fantastike u Chengduu Unutrašnjost Muzeja znanstvene fantastike u Chengduu (Foto: Profimedia)

"Za izgradnju zgrade ove veličine i složenosti obično bi trebalo četiri do pet godina," ističe Flores u razgovoru za CNN. No projekt je uspješno završen u godinu dana. Taman na vrijeme da bude domaćin upravo održane 81. Svjetske konvencije znanstvene fantastike Worldcon.

Cijeli proces od ideje do završetka zgrade ubrzali su različiti softveri za dizajn, poput onoga za poligonalno modeliranje koje stvara trodimenzionalnu simulaciju zgrade.

Analiza digitalnog modeliranja omogućila je pak timu da optimizira strukturu zgrade za specifične vremenske uvjete u Chenguu u vrlo kratkom vremenu te odabere odgovarajući kut za krov kako bi se zaštitila unutrašnjost od izravne sunčeve svjetlosti.

Za izgradnju su korišteni lokalni materijali, a u projekt je, dakako, integrirana i zelena tehnologija – solarne ploče ugrađene su u ekspanzivan krov kako bi pomogle u opskrbi zgrade energijom, a postavljen je niz prozora od poda do stropa kako bi se smanjila potreba za umjetnim svjetlom tijekom dana.

Znanstvenofantastični muzej u Chengduu dio je većeg plana za gradnju budućeg grada znanosti i tehnologije koji bi se trebao protezati na oko 4,5 četvornih kilometara u okrugu Pidu, a obuhvaćati nova sveučilišta, laboratorije i poslovne prostore.

1300 kilometara čiste divote: Cesta prijateljstva koja vodi do ljudi i krajolika kakve nećete sresti nigdje drugdje Cestom Karakorum - 5 Cestom Karakorum - 4 Cestom Karakorum - 2 +1 Cestom Karakorum - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju