Metelkova mesto, alternativni je kulturni centar koji se razvio iz skvota u bivšoj vojarni i jedno je od mjesta koja ne treba preskočiti želite li doživjeti uzbudljivu stranu Ljubljane. Ovdje se okupljaju, rade i druže umjetnici te organiziraju najrazličitija događanja, uključujući i koncerte, klupske večeri, nastupe underground umjetnika i DJ-eva iz cijelog svijeta.

U centru se također održavaju umjetničke izvedbe, izložbe i povremeni festivali, a zahvaljujući dinamičnom programu, ljudi se okupljaju svake večeri – ponekad u većem, a ponekad u manjem broju.

Povijest tog mjesta kao kulturnog središta seže u 1993. godinu, kada je u sjeverni dio kompleksa vojarne ušla grupa skvotera od oko 200 volontera na inicijativu neovisne udruge uglavnom underground umjetnika i intelektualaca poznate kao Metelkova mreža (Mreža za Metelkovo) kako bi se spriječilo rušenje napuštenog vojnog kompleksa.

Vlada nije odustala od rušenja mjesta, ali skvoteri i prosvjednici koji su nastavili držati Mesto nastavili su se boriti. Jedna od sedam zgrada, poznata kao "Stara škola", srušena je 1997., a druga, "Mala škola" pala je 2006. godine.

U međuvremenu je bivša austrougarska vojarna izgrađena krajem 19. stoljeća preuređena intervencijama brojnih renomiranih, ali i malo poznatih slovenskih umjetnika. Nekadašnje barake danas su prekrivene psihodeličnim grafitima i najrazličitijih umjetničkih izraza, od naive do punka. U skladu s time što predstavlja simbol slobodnog, buntovničkog i kreativnog duha, kompleks prolazi kroz stalne promjene. 

Djelić alternativne atmosfere možete pogledati u našoj galeriji. 

Jeste li znali? Odličan razlog zbog kojeg Šveđani petkom navečer ne izlaze iz kuće Švedska čokoladna torta kladdkaka Švedska - 2 Švedska - 1 +1 Švedska - 2

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju