Iako vam Mađarska vjerojatno nije prva destinacija na pameti kad se spomenu vina, glavni grad susjedne nam zemlje mjesto je u kojem se može uživati u dobroj kapljici. Također, broj sorti koji se može naći u Mađarskoj je nevjerojatan, a priču donosimo s portala Euronews.

Budimpešta, koju nazivaju Parizom Istoka, prekrasna je boemska prijestolnica Mađarske. Poznata je po svojim brojnim kafićima i barovima, a oni sada pomažu u promociji mađarskih vina. U 1990-ima je mađarska vinarska scena konačno izašla iz željezne zavjese nakon pada komunističkog režima u zemlji.

Tokajac, slatko bijelo vino, uspio je osvojiti svoje mjesto na međunarodnim policama, ali većina mađarskih vina ostaje nepoznata izvan zemlje. Sada rastuća vinska scena Budimpešte postavlja grad u jedno od najuzbudljivijih novih odredišta za vinska putovanja u Europi.

Mađarska Mađarska (Foto: Getty Images)

Priča o vinu

Za relativno malu zemlju, Mađarska ima vrlo složenu vinarsku kulturu. Proizvodnja vina ima drevne korijene, sa zapisima o velikim vinogradima već u 5. stoljeću. Ali filoksera, koja je uništila vinovu lozu u 19. stoljeću, i dolazak sovjetskog režima nakon Drugog svjetskog rata zaustavili su razvoj vinarstva u Mađarskoj. Konkretno, pod komunističkom vladavinom vinarijama je upravljala država i kvaliteta je opala.

"Vinarije su morale proizvoditi masovno proizvedeno vino koje je naglašavalo kvantitetu ispred kvalitete", objašnjava Anna Gezart, voditeljica vinarije Etyeki Kuria u blizini Budimpešte. Tako je 1989., kada je komunistički režim pao, Mađarska počela oživljavati davno zaboravljene vinarske tradicije. "Vinarstvo je moralo biti potpuno ponovno pokrenuto nakon pada komunizma", kaže Gezart, "i redizajnirano za manju proizvodnju."

Zemlja ima 22 vinske regije, svaku s različitim terenima, klimom i sortama grožđa, tako da je prilično jasno kako je ponuda vina i više nego bogata. Vinarije uzgajaju međunarodne sorte, kao što su chardonnay i sauvignon blanc, ali i autohtono grožđe, poput furminta i zenita.

Obilje malih vinarija znači da mnoge ne proizvode dovoljno boca za izvoz. Dakle, najbolji način da doista doživite mađarsko vino jest otići u Mađarsku i u njemu uživati.

Vino Vino (Foto: Shutterstock)

Vinska scena u glavnom gradu

Budmpešta je idealna za isprobavanje vina. U hotelu Four Seasons Gresham Palace, kultnoj secesijskoj zgradi uz rijeku Dunav, nalazi se hotelski bar Muzsa, jedno od najpopularnijih mjesta u gradu za uživanje u lokalnim vinima (i spektakularnim koktelima).

Prije večere valja probati Kreinbacher, pjenušavo bijelo vino napravljeno od 100 posto grožđa furmint u šampanjskoj metodi.

Za sveobuhvatniji uvod u mađarsko vino prošećite preko foajea s podom od mozaika do hotelskog restorana Kollazs. Tamo vam se nude i druge mogućnosti, a da biste najbolje istražili vina, odlučite se za uparivanje s hranom.

Tu se foie gras poslužuje uz suhu verziju tokajca iz vinarije Szepsy. Napravljen od grožđa furmint, svjež je s visokom kiselošću. Glavno jelo od divljači upareno je s crnim vinom, cabernet francom iz vinarije Sauska iz grada Villany.

Potpuno drugačija atmosfera, ali jednako zanimljiva vina mogu se pronaći u budimpeškim ruin pubovima. Smješteni u povijesnoj židovskoj četvrti, ovo su hipijevska, boemska mjesta u kojima ćete uživati u neobično dobroj atmosferi.

Svratite u bar imena Szimpla Kert. Iza fasade koja se raspada nalazi se bar s puno raznih, slabo osvijetljenih prostorija pretrpanih starim namještajem, ekscentričnom umjetnošću i grafitima. Na ovaj način također možete upoznati mađarsku vinsku scenu, ali i uživati u neobičnom doživljaju.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju