Od čudesnih milanskih građevina, do prekrasne i bujne doline Valle Camonica, troje stanovnika Lombardije za National Geographic izdvojili su ljepote svoje regije sa sjevera Italije.

Ako se spremate, kad prilike dozvole, put Lombardije, evo nekoliko i više no korisnih savjeta, jer često je najbolje učiti slušajući – lokalce.

Emilia Antonia De Vivo, arhitektica

U Milanu živim zadnjih osam godina, a preselila sam iz još jednog velegrada – Londona. Smatram kako je ovo jedini talijanski grad u kojem se živi međunarodnim ritmom, a istovremeno su omogućene sve sjajne stvari koje Italija nudi.

Prava revolucija ovdje je započela 2015. godine, održavanjem EXPO sajma, a od tada, IT industrija se neprestano razvija. Unaprijeđeno je sve, od prijevoza, pa do obnove četvrti poput Porta Garibaldi i Tortona. Ovdje su stvarali arhitekti najviše klase, kao Zaha Hadid i Mario Cucinella.

Milano Milano (Foto: Thinkstock/Guliver)

Obožavam obilaziti mjesta poznata po stilu, dizajnu i modernoj arhitekturi. Idealnim danom smatram odlazak do novog sveučilišnog kampusa te ručanje u restoranu Potafiori. Ili se mogu diviti umjetnosti posjećujući vilu Necchi Campiglio ili GAM (galerija modernih umjetnosti).

Elio Uberti, umjetnik

Cijeli život sam u provinciji Brescia koja je velika, vrlo uska, ali dugačka i proteže se od doline rijeke Po pa sve do planina. Graniči s jezerom Garda, ali i jezerom Iseo. Također, provincija uključuje i dio Franciacorta gdje 140 vinograda proizvodi pjenušavo vino, koje se po mom mišljenju, slobodno može uspoređivati s francuskim.

Osobno, obožavam jezero Garda. Na njemu se nalaze mjesta kao što je Sirmione, gdje možete razgledati gdje možete razgledati, ali i opustiti se u rimskoj vili s termalnim bazenima – Grotte di Catullo.

Naravno, prekrasne su i planine. Dolina Valle Camonica jedna je od najdužih europskih alpskih dolina. Kupio sam malu kolibu blizu naselja Vestone, sjeverno od grada Brescie, jer sam oduvijek ovdje htio imati svoj kutak.

Alessandro Zanoni, grafički dizajner i fotograf

U Lombardiji živim cijeli život: Mantova, Milano, Cremona, ali i gradići u dolini rijeke Po. Sviđa mi se krajolik, ravan, sa stablima na obali, topla ljeta, te vlažne i maglovite zime. Melankolično je, pa nije čudo da su ovdje vrijeme provodili Antonioni i Bertolucci, poznati talijanski redatelji.

Regiju volim i zbog umjetnosti. Obitelj Gonzaga koja je vladala Mantovom, dovela je najveće talente renesanse da stvaraju u gradu. Čak i danas, fokus je na hrani, pa su čak i sela domovi slavnim restoranima kao što je Trattoria dell'Alba u Piadeni, mom rodnom gradu. A ukoliko si možete priuštiti, Dal Pescatore u mjestu Canneto sull'Oglio je jedan od jedanaest talijanskih restorana koji se mogu pohvaliti s tri Michelinove zvjezdice.

Cremona ima jedan od najljepših trgova u zemlji, čudesnu katedralu u kojoj se nalazi treće najviše zvono na svijetu i nevjerojatnu krstionicu. Slavna je i po proizvođačima violina, tako da se isplati posjetiti i Muzej violina.

I za kraj, u blizini Mantove nalazi se gradić Sabbioneta – nevjerojatan primjerak idealnog renesansnog grada u kojem se nalazi i drugo najstarije kazalište na svijetu u zatvorenom prostoru.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju