Lihtenštajnski klanac jedan je od najdužih, najdubljih i najimpresivnijih klanaca u austrijskim Alpama i jedna od najposjećenijih prirodnih znamenitosti u pokrajini Salzburgerland.

Nalazi se sedamdesetak kilometara južno od Salzburga, u blizini malenog mjesta St. Johann im Pongau, tridesetak kilometara od skijašima dobro poznatog Bad Gasteina i ostalih „Badova“ i četrdesetak kilometara od također omiljenog Schladminga.

Slovi za jedan od najljepših klanaca u čitavoj Austriji, a s cijenom ulaznice od čak 12 eura za odrasle svakako je i najskuplji. Visoka cijena ulaznice ipak se brzo zaboravlja uz zaglušujuću buku vode, bujno zelenilo i uske prolaze kroz stijene u kojima se osjećate malenima poput kukaca.

Lom svjetla na vodi, kamenje obraslo mahovinom, svečana atmosfera koju stvaraju okomite stijene koje se mjestimično izdižu i stotine metara iznad vaše glave te 50-metarski vodopad kao uskličnik na kraju staze posebno su iskustvo koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Stjenoviti Lihtenštajnski klanac ili Liechtensteinklamm vijuga četiri kolometra od Grossarltala do St. Johanna, a uređena staza za posjetitelje nešto je dulja od jednog kilometra.

Klanac je tisućljetnom upornošću stvorila voda Grossarler Achea, alpske rječice koja je progrizla svoj put kroz 300 metara visoke stijene.

Pješačka staza kroz klanac uređena je zahvaljujući ideji i naporima članova Alpinističkog kluba Pongau još davne 1875. Čak ni u Austriji ovakvi pothvati u ono vrijeme nisu bili uobičajeni, pa je riječ o pionirskoj stazi. No Alpinistički kluba Pongau nije imao dovoljno vlastitih sredstava da ostvari svoj projekt, pa su se za pomoć – ili sponzorstvo – obratili princu Johannu II. od Lihtenštajna koji je često lovio u obližnjoj dolini Grossarl. Zapravo, u to se vrijeme klanac i zvao Grossarler Klamm, jer je rječica Grossarler Ache i stvorila klanac i njime teče. Princ od Lihtenštajna podržao je i omogućio dovršenje staze, pa je – u znak zahvalnosti – klanac 1876. otvoren za posjetitelje kao Lihtenštajnski klnac.

Put kroz klanac postao je vrlo popularan, pa je već u prvoj godini njime prošlo čak 12 tisuća posjetitelja. Danas ga godišnje posjeti i 200 tisuća hodača i sigurno je jedna od najpopularnijih šetnica ovog tipa u Austriji. Klanac je otvoren za posjetitelje od svibnja do kraja listopada, a nekadašnja staza danas je uređena i osigurana šetnica.

No 2017. godine, svim osiguranjima usprkos, priroda je pokazala svoju snagu. Jedan od mostova zahvatilo je klizište i iako nitko srećom nije nastradao, oni koji su se tamo zatekli izvučeni su u tehnički zahtjevnoj akciji spašavanja helikopterom.

Nakon toga Lihtenštajnski je klanac nekoliko godina bio zatvoren za posjetitelje. Definirane su opasne točke i ponuđena nova rješenja koja su jamčila puno veću sigurnost posjetitelja. Tijekom obnove izgrađena su tri nova tunela i četiri galerije, a postavljeno je i 60 mreža za osiguranje od odrona ukupne dužine 1100 metara. Svi dijelovi konstrukcije, kao i zaštitne mreže, transportirani su u klanac helikopterom, a postavljen je i nadzorni sustav koji detektira čak i milimetarske pomake u stijenama kako se ne bi ponovila za dlaku izbjegnuta tragedija. Ponovno otvoreni klanac bogatiji je i za novu atrakciju – impresivno spiralno stepenište, visoko 30 metara, nazvano Helix koje je ubrzo postalo najfotografiraniji dio klanca.

Klanac se nalazi nekoliko kilometara izvan mjesta St. Johann im Pongau i do njega se lako može doći automobilom. Parkiranje kod centra za posjetitelje je besplatno, a u sklopu centra nalaze se i suvenirnica, restoran i igraonica za djecu. Ulaz u klanac udaljen je oko 400 metara od parkinga, a njime ćete šetati dva do tri sata, ovisno o tome koliko ćete brzo hodati, zastajati i fotografirati.

  Moćni i prekrasni: Kanjoni Lijepe Naše koje treba posjetiti barem jednom u životu Zavratnica Zavratnica - 2 Ušće Krupe u Zrmanju +3 Krupa

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju