Nađete li se na Šri Lanki, obavezno posjetite Lavlju stijenu – Sigiriju – u središnjem dijelu te otočne države u Indijskom oceanu koju mnogi smatraju osmim čudom svijeta. Na njoj se nalaze ostaci nekadašnje utvrđene palače kralja Kashyapa koji je vladao ovim prostorom od 473. do 495. godine.

Kako je Kashyapa nasilno preoteo vlast od oca, bojao se odmazde svojeg brata. Odlučio se maksimalno zaštititi i preseliti kraljevstvo „usred ničega“. Točnije, dao je izgraditi utvrdu i palaču 200 metara iznad zemlje na magmi erodiranog vulkana usred džungle.

Do raskošne palače s pripadajućim vrtovima vodile su kamene stepenice koje su bile pod jakom stražom njegovih podanika, ali i monumentalnog kamenog lava po kojem je stijena dobila ime, a od kojeg su danas ostale samo šape.

Oko palače bilo je izrađeno i nekoliko spremnika za skupljanje kišnice koja su jamčile pitku vodu čak i u slučaju duge opsade.

Nakon smrti kralja Kashyapa, palača je pretvorena u budistički samostan te je kao takav korišten sve do 14. stoljeća. Zub vremena nagrizao ju je sve do 1800-ih godina kada je Lavlja stijena „ponovo“ otkrivena od strane britanskih arheologa koji su željeli istražiti sve njezine tajne.

Slika nije dostupna Putovanja Sve uže i uže: Toranj s uskim spiralnim stepenicama koji turisti obožavaju

Jedna od tih tajni je i galerija erotskih crteža na stijeni u podnožju Sigirije, kao i brojni urezani grafiti njezinih posjetitelja.

Ostaci kraljevstva dinastije Moriya privlače mnogo pažnje turista, a osobito od 1982. godine kada je Sigirija stavljena na UNESCO-ov popis svjetske baštine u Aziji i Oceaniji.

Što je ostalo od raskošne palače kralja Kashyapa, pogledajte u našoj fotogaleriji na početku teksta.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju