Sa svojim alpskim krajolicima, zabavama uz jezero i mogućnostima za ispijanje kave na obalama jezera švicarski grad Lausanne, kako donosi britanski portal Guardian, idealan je za kraći odmor, a svojedobno ga je turistički magazin Monocle proglasio i najboljim malim gradom za život na svijetu.  

Hrana

Zadnjih godina, restoranska scena u Lausannu promijenila se na bolje i možete naći priličan broj raznih kuhinja. Ipak, Café de l’Eveché u blizini katedrale i dalje je favorit za klasična švicarska jela, uključujući fondue, rosti i filets de perche (riba).

Preporučiti valja i Le Barbare, mali kafić na vrhu stepenica stare tržnice, otvoren davne 1952. godine. Nakon zatvaranja prije nekoliko godina, nedavno je renoviran i ponovno otvoren, a njegova je mala terasa popularna kao i uvijek. Jelovnik nije velik i daje fokus na sezonske namirnice, lokalna piva i vrhunsku vruću čokoladu Marta nazvanu po ženi koja je godinama vodila mjesto.

Za brzi ručak posjetite Place de la Riponne, gdje kamioni s hranom poslužuju jela iz cijelog svijeta svaki dan (osim srijede i subote, kada je ovdje tržnica).

Lausanne - 1 Lausanne - 1 (Foto: Getty Images)

Što vidjeti

Kao sjedište Međunarodnog olimpijskog odbora, Lausanne je poznat kao sportski grad i domaćin je mnogih događaja za amatere i profesionalce, te se ovo ljeto i na njenim ulicama vozila najprestižnija biciklistička utrka na svijetu – Tour de France.

Blještavi Olimpijski muzej u jezerskoj četvrti Ouchy zabavno je, interaktivno iskustvo - kako za ljubitelje sporta, tako i za one koji nisu veliki sportski fanovi.

Ženevsko jezero ljeti postaje ogromno vanjsko igralište za plivanje, jedrenje i veslanje. Od Ouchyja možete hodati (ili trčati) uz jezero u oba smjera - prema Pullyju, gdje se nalazi kompleks vanjskih bazena na samoj obali jezera, ili prema Vidyju zbog njegovih pješčanih plaža, koje vrve od ljudi tijekom vrućih dana.

Zelene površine

Kupite sladoled u Loom Gelateria i odite u šetnju po Parc de Milanu, ispod željezničke stanice. Njegovi botanički vrtovi su mirni, a s vrha brda pruža se prekrasan pogled na planine. Nekadašnji javni zahod pretvoren je u kafić Le Montriond, koji poslužuje koktele i lokalna vina u okruženju parka, savršenom za uživanje.

Lausanne - 4 Lausanne - 4 (Foto: Getty Images)

Noćni život

Prilično zbrkan raspored grada stvara mnoge neobične lokacije za barove na otvorenom. Les Jardins du Vieux Lausanne, vrtni bar skriven ispod katedrale, i La Terrasse des Grandes Roches, ušuškan ispod lukova mosta Bessières, mjesta su koja vrijedi obići. Tu je i La Jetée de la Compagnie, dio obale jezera u Vidyju gdje se poslužuju pića iz starog brodskog kontejnera. Počeo je kao pop-up bar prije nekoliko godina, ali sada je stalni dio ljeta u Lausannei, s terasom za sunčanje, pristupom jezeru i jutarnjim satovima joge, a radi od 10 ujutro do ponoći.

Smještaj

U samom središtu grada, Hotel des Voyageurs (dvokrevetne od 1100 kuna na noć, doručak uz doplatu) pristupačna je opcija u gradu poznatom po luksuznim hotelima. Da, nažalost, grad na obalama ženevskog jezera, baš i ne nudi povoljne opcije smještaja.

Kakva ljepota! Švicarsko selo koje je inspiriralo „Gospodara prstenova“ Lauterbrunnen - 1 Lauterbrunnen - 2 Lauterbrunnen - 3 +1 Lauterbrunnen - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju