U Koprivničko-križevačkoj županiji, na ušću Mure u Dravu nalazi se općina Legrad u kojoj se divljina prirode i pitomi kraj savršeno nadopunjavaju. Hrvatska Amazona, kako se tepa Dravi, zanimljiva je zbog bujne vegetacije, brojnih biljnih životinjskih i vrsta koje je smatraju domom. Veći dio ušća je zaštićen, područje je to Ornitološkog rezervata Veliki Pažut.

Podravsko mjestašce Legrad koje ljeti posjećuju domaći turisti, ali i stranci smjestilo se nedaleko od utoka rijeke Mure u Dravu. U prošlosti je Legrad imao razvijenu trgovinu i cehove, a možda je najzanimljiviji po tome da se nalazio se s lijeve strane Drave pa je pripadao Međimurju. No prije tristo godina hirovita je rijeka Drava nakon poplave promijenila tok i Legrad se odjednom našao s njezine desne, podravske strane. Drava ga je tako "premjestila" iz Međimurja u Podravinu.

Halasz Csarda s kupalištem SIP omiljena je ljetna destinacija za osvježenje u rijeci, a ondje se tradicionalno održava i prijelaz skelom u susjednu Mađarsku. Ondje rijeka nije preduboka, a usput se može uživati u pogledu na vlakove jer se preko vidi mađarska pruga. Osim kupanja na SIP-u može se zaigrati i odbojka, a biciklisti nerijetko kreću i dravskom biciklističkom stazom. Biciklistička staza uz rijeku Dravu prolazi kroz 4 države (Italija, Austrija, Slovenija, Hrvatska) i dugačka je približno 710 km.

Desetak minuta od SIP-a automobilom udaljena je i Šoderica, umjetno jezero, oko 500 metara udaljeno od Drave iskapanjem šljunka. Dio jezera uređen za kupanje i rekreaciju te je poznat kao "podravsko more". U ostalim dijelovima uživaju ptice, ribe i močvarne biljke. Među njima se ljepotom ističu lopoči i lokvanji. Najveća je atrakcija velika kolonija bijelih labudova koji su se tu trajno nastanili.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju