Kruna Parka prirode Učka je kula Vojak koja se nalazi na vrhu najviše istarske planine, Učke. Na vrhu visokom 1401 metar, sagrađena je 1911. godine, a danas služi kao vidikovac i uspomena na neka prošla vremena.

Sagradili su je planinari u doba Austro-Ugarske Monarhije, a za vrijeme Prvog svjetskog rata kula služila je kao promatračnica. Danas je ondje infocentar i suvenirnica, a kako bi se mogao bolje promotriti krajolik postavljeni su i teleskopi.

Za dobre vidljivosti pogled seže do Venecije, Tršćanskog zaljeva, Julijskih Alpi i Dolomita u Italiji. Fotografije posjetitelja krase i riječki zaljev, sjeverni Jadran s otocima, Gorski kotar, Velebit i Ćićarija.

Do kule možete krenuti biciklom stazom koja započinje ispred planinarskog doma na Poklonu i asfaltiranom cestom vodi do najvišeg vrha. Krenuti možete i pješice, poput brojnih planinara kojima je upravo staza do Vojka jedna od omiljenih u Hrvatskoj.

Od Poklona će vam, ovisno o formi, trebati oko sat i pol. Uspon je srednje težak, ali zbog vidikovca se vrijedi potruditi. Na vrhu se nalazi i poletište za letenje jedrilicama i parajedrilicima. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju