Prema Copenhagenize indeksu, grad prema kojem je indeks i nazvan, još je jednom potvrdio kako je riječ o najboljem gradu za bicikliste na svijetu. U izboru više od 600 gradova, danska prijestolnica je ponovno pokazala da itekako „voli“ dva kotača...

Prilikom odabira uključeno je nekoliko parametara. Tako se posebna pažnja posvećuje biciklističkoj infrastrukturi, prometu, sigurnosti, vrsti bicikla, planiranju grada... Indeks postoji od 2011. i objavljuje se svake druge godine.

Naravno, prilikom svakog izdanja, indeks se razvija. Tome u prilog najbolje govori kako je za prvo izdanje indeksa rangirano 80 gradova, a danas se taj broj popeo na više od 600.

Ipak, 2019. godina ponudila je i neka iznenađenja što se plasmana tiče. Utrka za prvo mjesto bila je nikad neizvjesnija, pa iako je glavni grad Danske na kraju trijumfirao, za petama su mu bili Amsterdam i Utrecht. Zapravo, ova prva tri grada neprestano investiraju u inovacije kako bi grad učinili još „biciklističkijim“ i s bodovanjem su daleko ispred svih ostalih na popisu.

Nakon njih, dolaze Antwerpen, Strasbourg i Bordeaux koji osmišljavaju sve više i više sadržaja za bicikliste, zatim slijedi Oslo koji je „zvijezda u usponu“, a TOP 10 zatvaraju Pariz, Beč i Helsinki.

Također, ove godine se u prvih dvadeset našlo i nekoliko novih gradova, kao što su Bogota, Bremen, Taipei i Vancouver. U svakom slučaju, vjerujemo kako će svi gradovi s liste, ali i neki novi, nastaviti ulagati u biciklizam, jer je to održivi i najzdraviji način prijevoza.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju