1. Overpacking
Overpacking ili u prijevodu prepakiravanje je pojava koja u najčešće slučajeva zahvaća žensku populaciju. To je ono kada žena ide na put od 2 dana, a sa sobom nosi 6 pari cipela ili 8 haljinica.

2. Kupite ono što želite odmah, a ne kasnije!
Ako naiđete na nešto što vam se sviđa, kupite to odmah, a nemojte sami sebi govoriti "vratiti ću se kad pogledam ostatak" jer i sami znate da nećete.

3. Kako zoveš doma?
Često kad idemo na put ni ne razmišljamo o dodatnim troškovima na putu kao što je telefon. Ako unaprijed pogledate sve opcije roaminga možete uštedjeti puno novaca.

4. Ne vjerujte hotelima koji su "u blizini centra grada"
"Near city center" (u blizini centra grada) je tako relativan pojam koji je baš kao odlomak iz Biblije moguće interpretirati na 101 različit način. U Londonu blizina centra grada može značiti i 10 kilometara od centra što i nije tako blizu.

5. Zatvorite bočicu od šampona!
Koliko vam se je puta dogodilo da ste otvorili svoju putnu torbu i šampon je bio svugdje, samo ne u bočici? Iduću put dobro zatvorite šampon, a možete ga slobodno staviti i u posebnu vrećicu.

6. Mislite da imate najjeftinu kartu?
Kupnja najjeftinije avionske karte je pravo malo umijeće koje gotovo i najiskusniji putnici ne znaju kako točno funkcionira. Postoji puno savjeta za kupnju jeftinih karata, no nitko vam nikada ne može garantirati da je to najjeftinija karta koju možete dobiti. Pogledajte malo www.skyscanner.net i saznajte ima li jeftinijih karata!

7. Ne pretjerujte s cjenkanjem
Iako priznamo da su ponekad cijene na bazarima i tržnicama jednostavno previsoke, no ima li smisla cjenkati se za torbu koja, ovako i onako košta pola dolara, a završiti će u kutu vašeg ormara kojega nikada neće ni napustiti?

8. Mijenjate novac na aerodromu?
Ovo je nešto što će samo putnici amateri učiniti. Svi znaju da je bolje kada novac mijenjate u centru grada!

9. Misliš da je Heathrow jednostavan i da treba doći samo 1 sat prije leta? Jesi li mutav?
Očito nikada niste bili na londonskoj zračnoj luci Heathrow! Nemojte se zavaravati, Heathrow je definitivno najveća zračna luka u Europi i 1 sat vam neće biti dovoljan da se prijavite na let i došepurite do aviona.

10. Ne jedete lokalnu hranu s ceste?
Putujete sve do Meksika ili Tajlanda i na ulici se ne usudite pojesti hranu s nogu? Hm, mislim stvarno? Proputovali ste pola svijeta da bi ručali u McDonaldsu?

11. Idete na treking po Aziji i kupili ste bubanj odmah prvi dan?
Dakle, idete na tromjesečni treking po Aziji, a odlučili ste već prvog tjedna kupiti bubanj kao suvenir (niste prvi, a ni zadnji)? Dajte malo razmislite. Fakat ćete ga nositi po cijele dane sa sobom ta tri mjeseca?

12. Idete na put bez putnog osiguranja?
Ovo vam baš i nije pametna ideja, pogotovo ako putujete u neke daleke zemlje kao što su Meksiko, Afrika, Južna Amerika. Nikada ne možete znati što će vam se dogoditi na putovanju, tako da je bolje da putujete osigurani! 200 kuna vam može uštedjeti na tisuće eura!

13. S putovanja se vraćate s preko 10.000 fotografija?
Je li zaista potrebno jednu zgradu slikati 56 puta? Mislim, budimo realni. Osim ako ste arhitekt i zanimaju vas neki arhitektonski detalji, ovo je greška koju većina amaterskih putnika radi.

14. Imate li vizu?
Je li vam se ikada dogodilo da ste došli u neku državu ili ste se u nju zaputili bez turističke vize. Što vam na to reći?


I, koliko od gore spomenutih stvari se i sami doživjeli? Pišite nam svoja iskustva i omentare na našu mail adresu punkufer@novatv.hr
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju