Oko 15 minuta vožnje od Fužina u Gorskome kotaru nalazi se neobična turistička atrakcija. Riječ je o Roswellu, kaubojskom selu koje je izgrađeno pomoću kulisa vesterna o legendarnom indijanskom poglavici iz plemena Apača, Winnetou i njegovom prijatelju Old Shatterhandu, snimanom u tom kraju Lijepe Naše prije sedam godina.

Mjesto koje oživljava svijet iz pripovjedaka književnika Karla Maya posjećuju domaći i strani turisti kako bi osjetili duh Divljeg zapada. Krenete li prema Roswellu vidjet ćete veliku željezničku drvenu konstrukciju te kapelicu s grobljem na brdašcu. U gradu se nalaze kovačnica, pojilo za konje i štala, banka, saloon, pivovara, kineska praonica rublja, ured za poštu i telegraf, agencija za nekretnine, trgovina, toranj za vodu, mala pilana, javna kupaonica, zanimljiva kuća u kojoj vladaju Fat Betty i Sweet Dolly, a tu je, naravno, i šerifov ured.

Roswell otvara svoja vrata posjetiteljima u svibnju, a tijekom godine odvijaju se najrazličitije manifestacije, poput Tomosijade, Winetoou vikenda, promatranje Suza sv. Lovre, filmskih večeri, natjecanja u kuhanju kaubojskog kotlića i Bundevijade.

Fotograf Romeo Ibriševć snimio je kako filmski gradić izgleda kada ga u proljeće iznenadi snijeg, a njegove fotografije možete razgledati u našoj galeriji. Odlučite li posjetiti hrvatski Divlji zapad, dobro je znati da okolica nudi predivna mjesta za istraživanje poput jezera Bajer s uređenom šetnicom i trim-stazom, špilja Lokvarke i Vrela, Lokvarskog jezera, Park-šume Golubinjak i drugih, idiličnih lokacija.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju