U okolici Šibenika, tj. NP Krka nalazi se predivno i megalomansko djelo prirode. Ne uživa toliku slavu kao poznatiji kanjon Zrmanje, no mogli bismo komotno nadodati: ne uživa toliku slavu još. Jer, riječ je o netaknutoj i predivnoj prirodi okruženoj moćnim planinama, savršenoj za šetnje, planinarenje, penjanje, zipline… Govorimo, naravno, o kanjonu rijeke Čikole.

Rijeka Čikola je sa svojih 46 kilometara duljine najduža pritoka rijeke Krke. Počinje mirno, a završava divljom bujicom dok se prolazeći kroz kanjon obrušava u Krku. Putem prolazi kroz grad Drniš u kojem se nalazi i uređena šetnica s lijepim vidikovcem na grad i rijeku. Upravo ovdje rijeku s brda nadgleda stara srednjovjekovna utvrda poznata kao Gradina iznad Drniša - ona čini samo dio niza obrambenih utvrda na ovom području, među kojima je i tvrđava Ključica koja nas čeka u kanjonu rijeke Čikole.

S litica kanjona nadgleda rijeku među strmim stijenama koje su ponegdje visoke i po 170 metara. Što se šetnje od vidikovca do vidikovca tiče, široko vam polje jer se impresivne stijene protežu u duljini od čak 14 kilometara.

Kod donjeg toka Čikole počinje kružna pješačka staza s panoramskim pogledom, a duž nje nalaze se odmorišta i vidikovci. Prostor je dušu dao za zipline, koji je na opću radost avanturista i postavljen upravo ovdje iznad rijeke. Dug je 1.4 kilometra i vodi vas kroz visine od 30 do 120 metara brzinom od 70 kilometara na sat. Ako više volite stajati nogama na zemlji, tu je i Ferrata Čikola, planinarski put podebljan sajlama i klinovima u stijenama dug oko pet kilometara.

Da biste došli do kanjona Čikole, potrebno je pratiti cestu (i most) Ključ - Pakovo selo koja će vas dovesti na desnu obalu rijeke gdje se na platou nalazi parkiralište. Odavde kreće planinarski put koji je dobro označen i uz koji ćete doživjeti ono najbolje od prizora kanjona. Čak i ako nemate automobil, iz Šibenika do kanjona možete stići Taxi Šibenikom – riječ je o svega 20 minuta vožnje.

A što je izlet bez gastro dijela? Preporučujemo da posjetite seosko ugostiteljsko domaćinstvo obitelji Rakić čija se ponuda bazira na tradicionalnim jelima ovoga kraja, a sve u autentičnom ambijentu kamenih kućica. Zove se Kuća kamena, pa svratite na domaći sir, pršut, mesnu platu, rakiju ili vino u idilično Pakovo selo. Samo prethodno napravite rezervaciju putem Facebook stranice ili kontakata koji su tu navedeni. 

Kuća kamena, Pakovo selo - 3 Kuća kamena, Pakovo selo - 3 (Foto: Kuća kamena)

Kanjon Čikole je okružen Nacionalnim parkom Krka, Svilajom i Dinarom, a u blizini su i grad Skradin, slap Krčić, Roški slap… Sve potrebno da se jednodnevni izlet pretvori u ekspediciju po Šibensko-kninskoj županiji kamufliranu u godišnji odmor.

Kanjon Čikole zove na pustolovinu u visinama: Zima je idealno doba, a iskustvo nije potrebno Kanjon Čikole - zipline - 1 Kanjon Čikole - zipline - 2 Kanjon Čikole - zipline - 3 +22 Kanjon Čikole - zipline - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju