Varaždin poznat kao grad baroka, glazbe i cvijeća omiljeno je vikend izletište već dugi niz godina. Kad stignete u Varaždin, svakako posjetite okolne prirodne ljepote i znamenitosti kojih ne manjka u ovom predivnom kraju. Na području Varaždinske županije nalaze se brojna poznata svratišta koja će očarati istinske zaljubljenike u prirodu, a tu su i veoma atraktivne kulturne te prirodne znamenitosti, vinogradi, lokalna fina hrana i niz OPG-ova.. Varaždinska županija stvorena je za uživanje. U nastavku vam donosimo popis lokacija koje trebate posjetiti.

1. Grad Varaždin

Prošećite povijesnom jezgrom grada te uživajte u razgledavanju brojnih palača i vila iz doba baroka i secesije. Stari grad Varaždin nezaobilazno je mjesto koje morate posjetiti kad ste u ovom gradu. Prekrasna utvrda, koja se smjestila u zelenilu, izvrsno je očuvana unatoč burnoj povijesti i brojnim ratovima na ovom području. Danas je sastavni dio Gradskog muzeja Varaždina, koji trenutačno za razgled nudi četiri stalna postava. Varaždinsko groblje također je jedno od mjesta ovog posebnog grada koje će vas očarati, pravi je biser parkovne arhitekture i spomenik prirode te svakako zanimljivo mjesto za laganu šetnju.

2. Ivanec i Ivanščica

Ivanec je mali gradić smješten podno najviše planine Hrvatskog zagorja u čijoj okolici se nalaze nezamislive prirodne ljepote. Ivanščica je izvrsno odredište za sve ljubitelje prirode. Rekreativci, a i iskusniji planinari će doći na svoje. Na Ivanščicu vodi nekoliko staza različite zahtjevnosti. Prirodni izvori svježe planinske vode, čistine pokrivene cvjetnim livadama te vidikovac na okolna mjesta izmamit će vam osmijeh na lice. A na samom vrhu Ivanščice nalazi se i planinarski dom u kojem možete nešto pojesti i popiti, samo prije provjerite radno vrijeme.

3. Arboretum Opeka, Vinica

Arboretum Opeka nalazi se samo na 18 kilometara udaljenosti od Varaždina te se lako do njega može doći čak i biciklom, za sve one koji vole sportske avanture. Ovo je jedan od tri arboretuma u Hrvatskoj koji se rasprostire na površini od 64 hektara. Stanovište je mnogobrojnih neautohtonih stabala, a bio je sagrađen kao perivoj dvorcu u kojem je nekad živjela plemićka obitelj. Idealno je mjesto za uživanje u prirodi. Lagana šetnja, upoznavanje novih biljnih vrsta i predivnih divovskih stabala iz cijeloga svijeta te za kraj piknik u prostranom zelenilu svakako će vas oduševiti.

4. Lepoglava

Lepoglava se smjestila u doista idiličnom krajoliku podno Ivanščice i kraj rijeke Bednje. Iako se rijetko o tome priča, Lepoglava je vrlo važna za hrvatsku umjetnost, kulturu, povijest i vjeru. Te je svakako mjesto koje ima ono nešto što će vas očarati. Lepoglava je poznata diljem Hrvatske svakako po lepoglavskoj čipki, koja je zapravo vrhunac barokne tradicije. Ako ste ljubitelj čipke, posjetite Lepoglavu u vrijeme Međunarodnog festivala čipke.

5. Varaždinske toplice

Varaždinske toplice najstarije su termalne toplice u Hrvatskoj, koje su se smjestile na sjeveroistočnom rubu Zagorja. U svom središtu čuvaju jedan od najznačajnijih kontinentalnih arheoloških kompleksa, iskopine rimskog termalnog kupališta, koje su puna četiri stoljeća služile svojoj svrsi. Kompleks rimske javne arhitekture sastoji se od kupališnog dijela koji čine zgrade kupališta s bazenima i bazilikom, foruma s trijemovima smještenog oko glavnog termalnog izvora te kapitolija s hramovima Jupitera, Junone i Minerve. Danas polagano ponovno oživljava duh modernog lječilišnog turizma, pa uskoro i suvremena termalna rivijera. Ovo je svakako jedno od zanimljivih mjesta koja svakako trebate posjetiti.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju