Zamislite ogromnu sibirsku pustoš, dolinu rijeke okruženu kamenim gromadama i planinama s tek nekoliko skromnih kućica uz obalu i tablama na ćirilici. Okruženi moćnom, surovom prirodom imate dojam kao da ste sami na svijetu, pa ipak – kao da vas netko motri s brda.

Zateknete li se u mjestu Akkurum, nećete biti daleko od istine. Ovdje vas s brda promatraju neobični kameni stražari. Upravo to je ono po čemu je Akkurum privukao pozornost putnika, pa čak i svjetskih medija: gromade kamenja formirane erozijom i atmosferom.

Zovu ih „kurums“, a neki im ponekad jednostavno tepaju – gljive, jer na njih i podsjećaju sa svojim kamenim glavicama. Kamene formacije mogu biti visoke i po 5 metara, pa ih možete uočiti čak iz doline. A ako ste pomislili da ovi nijemi stražari samo sablasno stoje i nadziru krajolik s brda, evo još jedne „spooky“ činjenice: oni se polako spuštaju niz brdo.

Nisu to, dakako, jedine takve formacije u svijetu. Moguće ih je pronaći i na Balkanu pa ne morate potegnuti daleko, no ovdje se posebno ističu zbog svog položaja, poput vojske na stijenama iznad zelene doline gdje naizgled nema žive duše.

Nažalost, mnogi od njih su se raspali, a drugima su tijekom potresa 2003. godine otpale glave. Geolozi vjeruju kako preostalim kurumima ne ostaje mnogo vremena prije nego se i sami uruše. Naša generacija ima jedinstvenu priliku doživjeti ih dok još stoje, a predviđa se kako već naši unuci neće više imati tu priliku.

Pustoš koja privlači

Akkurum se nalazi uz obalu rijeke Chulyshman, u ruskoj regiji Altai (Sibir). Riječ je o najslabije naseljenom dijelu Rusije koju naseljava i autohtoni narod Altay. Poznata je kao goransko-planinski dio „preplavljen“ rijekama i prekrasnim jezerima.

Iako se stanovnici ovdje najviše bave poljoprivredom, baš zbog idilične prirode i ljepota počeo je bujati i turizam. Dvije specifične grupe turista su novopečeni bogataši koji ovdje rado dolaze na odmor, te oni koji dolaze najčešće u grupama na spiritualne seanse.

Za one „u sredini“ sadržaji su uglavnom koncentrirani na sjeveru regije koji je bolje prometno povezan s ostatkom zemlje, no ne morate se ograničavati. Barem se ovdje može doslovno shvatiti ona stara – „široko vam polje“ 😉

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju