Smatra se da otok Rab ime duguje bujnim crnogoričnim šumama - stara riječ „arb“ značila je: taman ili pošumljen, a premetanjem slova nastao je naziv kojeg i danas koristimo za prekrasni kvarnerski otok od kopna odijeljen Velebitskim kanalom. Nakon Mljeta, najzeleniji otok na Jadranu može se pohvaliti prekrasnim šumama, ali i poljima, izvorima vode, kao i lijepim pješčanim plažama.

Od svih mjesta na Rabu, najzeleniji je poluotok Kalifront, raj za pješake, planinare i bicikliste koji uživaju u otkrivanju puteljaka i šumskih staza koje vode do idiličnih uvala – kao i arheoloških ili geoloških nalazišta.
Uz Kalifront se veže i stara legenda o Kalifrontu i Dragi. Pastir Kalifront zaljubio se u pastiricu Dragu. Ona je bježala od njega, a kad ju je sustigao, zamolila je božicu Dijanu da ju spasi. Božica ju je pretvorila u divan kameni kip kojemu iz očiju teče voda, a Kalifront je bio kažnjen tako što je morao saditi drveće sve dok izvor Draga ne presuši… Kipovi okamenjene Drage i zarasloga Kalifronta postavljeni su i na središnjem trgu u gradu Rabu.

Šuma Dundo, poznatija kao Dundovo na Kalifrontu jedna je od najljepših i najbolje očuvanih šuma hrasta crnike u Lijepoj Našoj. Prije sedamdeset godina proglašena je prirodnim raritetom, a danas je zaštićena kao specijalni rezervat šumske vegetacije.

Šumski rezervat prostire se od morske obale u uvali Kristofor sve do 80 metara nadmorske visine i predstavlja prirodno blago otoka Raba.
Crnika ili česmina može narasti do 20 metara, pa i doživjeti 1000 godina. To se snažno i otporno drvo koristilo se za gradnju brodova, zbog čega su nemilosrdno stradavale šume. Kako bi se Dundovo, jedna od najljepših i najočuvanijih šuma hrasta crnike na Sredozemlju, sačuvala od požara, prošle je godine ondje izgrađena makadamska cesta kako bi se omogućio pristup vatrogasnim vozilima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju