Smatra se da otok Rab ime duguje bujnim crnogoričnim šumama - stara riječ „arb“ značila je: taman ili pošumljen, a premetanjem slova nastao je naziv kojeg i danas koristimo za prekrasni kvarnerski otok od kopna odijeljen Velebitskim kanalom. Nakon Mljeta, najzeleniji otok na Jadranu može se pohvaliti prekrasnim šumama, ali i poljima, izvorima vode, kao i lijepim pješčanim plažama.

Od svih mjesta na Rabu, najzeleniji je poluotok Kalifront, raj za pješake, planinare i bicikliste koji uživaju u otkrivanju puteljaka i šumskih staza koje vode do idiličnih uvala – kao i arheoloških ili geoloških nalazišta.
Uz Kalifront se veže i stara legenda o Kalifrontu i Dragi. Pastir Kalifront zaljubio se u pastiricu Dragu. Ona je bježala od njega, a kad ju je sustigao, zamolila je božicu Dijanu da ju spasi. Božica ju je pretvorila u divan kameni kip kojemu iz očiju teče voda, a Kalifront je bio kažnjen tako što je morao saditi drveće sve dok izvor Draga ne presuši… Kipovi okamenjene Drage i zarasloga Kalifronta postavljeni su i na središnjem trgu u gradu Rabu.

Rab Rab (Foto: Shutterstock)

Šuma Dundo, poznatija kao Dundovo na Kalifrontu jedna je od najljepših i najbolje očuvanih šuma hrasta crnike u Lijepoj Našoj. Prije sedamdeset godina proglašena je prirodnim raritetom, a danas je zaštićena kao specijalni rezervat šumske vegetacije.

Šumski rezervat prostire se od morske obale u uvali Kristofor sve do 80 metara nadmorske visine i predstavlja prirodno blago otoka Raba.
Crnika ili česmina može narasti do 20 metara, pa i doživjeti 1000 godina. To se snažno i otporno drvo koristilo se za gradnju brodova, zbog čega su nemilosrdno stradavale šume. Kako bi se Dundovo, jedna od najljepših i najočuvanijih šuma hrasta crnike na Sredozemlju, sačuvala od požara, prošle je godine ondje izgrađena makadamska cesta kako bi se omogućio pristup vatrogasnim vozilima.