Za sve one koji kampiraju i vrijeme provode na otvorenom i u prirodi, ova "filozofija" mogla bi biti zanimljiva. Naime, kako donosi Lonely Planet, filozofija "Leave no trace" (bez ostavljanja traga) pruža savjete i smjernice za putnike na otvorenom kako minimizirati svoj utjecaj na okoliš. Da se razumijemo, ovo nije nikakva obveza, ali je sasvim zgodna preporuka, a kako biste je slijedili, potrebno se držati nekih od sljedećih točaka…

Planiranje i priprema

Generalno, ovo se može primijeniti na bilo kakvu vrstu putovanja, ali ovdje može imati prilično veliku važnost. Istraživanje kampova u kojima planirate odmor, donošenje odgovarajućih uređaja za pripremu hrane, način pakiranja hrane, sve je to nešto što utječe na okoliš. Također, izuzetno je bitno pripremiti se i na razne vremenske uvjete.

Održivi turizam - 3 Održivi turizam - 3 (Foto: Getty Images)

Pripazite gdje kampirate

Iako izreka kaže kako treba samo "uzeti slike i ostaviti otiske", zapravo je još i bolje ako izbjegavate ostaviti otiske. Pješačenje po mokrim, blatnjavim stazama može dovesti do erozije, oštećenja potencijalno važne flore i pogoršavanja tla za buduće planinare, bicikliste i jahače koji će se naći na potencijalno duboko izrovanim stazama. Umjesto toga, pokušajte se držati šljunčanih ili stjenovitih staza i pokušajte izbjeći putovanje popularnim stazama u vlažnim danima.

Pravilno zbrinjavanje otpada

Ukratko, pazite i što nosite. Kad već idete u prirodu, možda možete smanjiti broj stvari. Primjerice, ponesite biorazgradivo posuđe i sapun za tijelo i štedljivo ih koristite. Isto tako, koristite minimalnu količinu kreme za sunčanje, onoliko koliko je potrebno da vas zaštiti. A ako naiđete na tuđe smeće na stazama, lijepa je gesta pokupiti i njega.

Održivi turizam - 1 Održivi turizam - 1 (Foto: Getty Images)

Ostavite prirodu kakva je

Posjetitelji trebaju ostaviti prirodu točno onakvu kakva jest. Iako je primamljivo skupljati lišće, kamenje i školjke, osobito u područjima u kojima ih ima u izobilju, shvatite da kumulativni utjecaj mnogih posjetitelja koji to čine može biti štetan za okoliš. Nemojte nipošto slagati kamenje kako biste od napravili male tornjeve jer osim što budućim posjetiteljima narušavate osjećaj netaknute divljine, stvarate eroziju i oštećujete kamenu mahovinu.

Respektirajte divljinu

Držanje udaljenosti od divljih životinja sigurnije je za vas i za njih. Šuljanje radi fotografiranja divljih životinja može oštetiti područja gniježđenja i uzrokovati stres za lokalnu faunu. Ostanite strpljivi i dopustite stvorenjima da slijede svoj put, upotrijebite teleobjektiv i zastanite kako biste pustili tu obitelj pataka da se gega preko staze. Ukratko – ne gnjavite životinje.

Idilična priroda koju još nije „pojeo“ turizam: Prespansko jezero spaja tri zemlje, a živi u sjeni slavnijeg susjeda Prespansko jezero - 1 Prespansko jezero - 2 Prespansko jezero - 3 +4 Prespansko jezero - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju