U Rimu kao Rimljanin, u Japanu kao Japanac! Kako biste se što bolje uklopili i bezbrižnije upoznali Zemlju Izlazećeg Sunca, potrebno je steći i neke japanske navike. Naravno, to ne znači da ćete očajavati ako negdje zakasnite minutu, ali vjerujte, poštivanjem sljedećih savjeta nedvojbeno ćete imati ljepši boravak u ovoj fascinantnoj zemlji!

Nedostatak bontona 

Jedna od prvih stvari koju je nemoguće ne zamijetiti u Japanu svakako je velika ljubaznost. Pa ako su domaćini takvi, budite i vi te obvezno uzvratite istom mjerom. "Konichiwa" (dobar dan), "konbanwa" (dobra večer), "arigato"(hvala) riječi su koje vam u Japanu neće odmoći.

Sjedanje naprijed    

Ovdje se vozači taksija drže dvaju jednostavnih pravila. Prvo je da se stranka uvijek vozi na zadnjem sjedalu, a naprijed je prihvatljivo sjesti samo ako straga nema mjesta. Druga stvar odnosi se na otvaranje zadnjih vrata. Vi ih ne dodirujete i ne otvarate, već se ona otvaraju – automatski.

Japan - 1 Japan - 1 (Foto: Getty Images)

Ulazak u cipelama 

U japanskim domovima, ali i određenim hramovima i tradicionalnim restoranima, skidanje cipela je obvezno. Kad je već tako, pripazite na higijenu, a probajte oduševiti i domaćine nekim smiješnim čarapama.

Glasno telefoniranje

Isključite zvuk mobitela kad se nalazite restoranima, trgovinama i javnom prijevozu. Također, na istim mjestima nije baš pristojno ni razgovarati na mobitel, pa svakako izbjegavajte i nepotrebne razgovore.

Cjenjkanje na tržnici 

Niste u Maroku, Turskoj ili sličnim zemljama gdje je cjenkanje dio kulture. Ne, kad u Japanu stoji neka cijena, cjenkanja nema, mada na nekim tržnicama ipak možete očekivati da ćete se svidjeti prodavačima i samim time dobiti popust.

Zanemarivanje oshibora 

Kad se nađete u restoranu, ne morate ići prati ruke u WC prije jela. Naime, dobit ćete za stol topli ručnik (oshibori) te njime očistite ruke prije početka jela.

Nepoštivanje redoslijeda 

Kad lijevate bocu vina ili neki dobar sake, budite sigurni da ste sebi nalili posljednjem. Također, prije ispijanja obvezno viknite "kampai"!

Pušenje na pogrešnom mjestu 

Pušači i nepušači trebali bi znati da neki barovi, ali i restorani još uvijek dopuštaju pušenje. Također, budite sigurni da konzumirate duhan jer bilo što drugo odvest će vas iza rešetaka.

Ostavljanje napojnice

Napojnicu nemojte ostavljati ni slučajno u barovima ili restoranima jer ona u Japanu, kao običaj, jednostavno ne postoji. Zašto je to tako, prisjetite se na sljedećem linku.

Najstrmije u Europi: Ulice u kojima se stanari služe trikovima da im auti ne otkližu Najstrmija ulica u Europi Ulica Ffordd Pen Llech Ulica Baldwin u Dunedinu +0 Ulica Vale u Bristolu

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju