Zaboravite na skupe trajekte, brigu oko prijevoza automobila, čekanje u redovima… Jer ovo su otoci do kojih možete pješke. Ne, nema ceste, mostova, ni utabanih puteva – jedini trik je u tome da trebate pričekati oseku tj. povlačenje mora koje iza sebe ostavlja stazu koja vodi do otoka.

Naravno, kod svakoga od njih morate paziti na vrijeme povratka. Ovdje ne pobjegnu vlak ili avion, već nestane cijela staza za natrag.

1. Brough of Birsay, Škotska

Kada došećete na otočić Brough of Birsay, shvatit ćete da definitivno nemate klasičnog sadržaja i izbora što raditi. Zelena visoravan čiji se klifovi strmoglavljuju u more na sebi ima samo mali svjetionik i ruševine nekad vikinškog naselja koje izgledaju kao suhozid.

No, stvar je u osjećaju koji pruža boravak ovdje, na samom sjeveru Škotske. Stajati na vjetrometini i promatrati divlje valove Atlantika, znajući da su ispred vas negdje na horizontu samo Island i ogroman, snježni Grenland… Oni koji su bili, kažu da se definitivno isplati.

2. Minister's Island, Kanada

Na samoj granici Kanade i SAD-a nalazi se ovaj simpatični otok koji se može smatrati muzejom na otvorenom. Ovdje su očuvane kuće, staje i vrtovi iz kolonijalnog razdoblja, kad su američki kolonizatori tek stigli u 18. stoljeću. Ime je dobio po anglikanskom svećeniku koji je ovdje doselio 1790-ih i čija kuća još stoji očuvana. Osim što ćete putovati pješke do otoka, moći ćete iskusiti i putovanje kroz vrijeme.

3. Modo, Južna Koreja

Misteriozna morska cesta – tako se zove put koji uglavnom u proljeće izroni iz vode i pokaže 3 kilometra dugačak put od otoka Jindo prema otočiću Modo na samom jugu Južne Koreje. Ovaj fenomen događa se dva puta godišnje, a postao je povod lokalnom festivalu koji ima šamanski štih.

Legenda koja objašnjava ovaj fenomen podsjeća na priču o Mojsiju koji je razdvojio more. Naime, otok Jindo napali su tigrovi i stanovništvo je pobjeglo. Ostala je samo nemoćna starica koja je počela moliti more da se razdvoji i oslobodi joj put kako bi se spasila. Molitva joj je uslišena, a danas se ovdje okupljaju domaći i turisti sa svih strana svijeta.

PS. Ponesite gumene čizme 😉

4. Mando, Danska

Mali otok sa svega 40-ak stanovnika teško je dostupan čak i s automobilom. Put koji vodi do njega često je poplavljena zemlja na kojoj raste bujna vegetacija. Zbog toga se stanovnici ovdje bave uglavnom poljoprivredom, a prekrasan krajolik bio je i povod osnivanju Nacionalnog parka.

Iako je do njega moguće doći pješke kada se more povuče, put je otežan zbog ogromne količine blata. Upravo zbog toga većina putnika odlučuje se na prijevoz busom kojeg vuče traktor.

5. Koh Nang Yuan, Tajland

Predivan otok Koh Nang Yuan povezan je s drugim otokom samo bijelom pješčanom stazom koja nastane prilikom povlačenja mora. Egzotični raj na zemlji treba posjetiti i bez obzira na mogućnost pješačenja s otoka na otok – smaragdne i tirkizne nijanse mora, idilične plaže, prekrasna priroda… Samo dođite van sezone ako niste fan turističkih gužvi.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju