I dok su vam Koloseum, Rimski forum, Vatikanski muzeji, Galerija Borghese i još neke druge znamenitosti Vječnog grada itekako poznate, predlažemo da prilikom posjete Rimu na popis dodate i sljedeću znamenitost.

Augustov mauzolej izgrađen je otprilike 28. godine prije nove ere kao vječno počivalište prvog rimskog cara. Smješten u blizini obale rijeke Tiber, mauzolej je obnovljen i ponovno otvoren za javnost od ožujka 2021.,14 godina nakon što je zatvoren.

Augustov mauzolej - 3 Augustov mauzolej - 3 (Foto: Getty Images)

Kad je izgrađen, Augustov mauzolej je bio velika kružna građevina koja je trebala biti posljednje počivalište i Augusta i njegove obitelji. Zgrada je izvorno bila obložena mramorom, a na vrhu je, pretpostavlja se - bila ogromna brončana statua Augusta.

Osim samog cara, u Augustovom mauzoleju pokopani su njegova supruga Livija, Germanik, Marko Klaudije Marcel, Britanik, Neron Klaudije Druz i Tiberije.

August je bio nećak Julija Cezara i imenovani nasljednik u njegovoj oporuci. Kada je Julije Cezar ubijen, August je postao vladar Rima, a položaj je učvrstio pobjedom u bitci kod Akcija u kojoj je porazio Marka Antonija i Kleopatru. August je preobrazio Rim iz republike u defakto diktaturu, te je proveo mnoge društvene, administrativne i vojne reforme.

Augustov mauzolej - 5 Augustov mauzolej - 5 (Foto: Getty Images)

Danas je Augustov mauzolej među najpoznatijim sačuvanim antičkim mauzolejima. Nakon 14 godina restauratorskih radova, mauzolej je ponovno otvoren i sadrži multimedijsku izložbu koja projicira slike modernog i starog Rima na unutarnje zidove građevine.

Neke od njegovih relikvija, posebno dva obeliska koja su je nekoć ukrašavala, sada stoje na Piazzi del Quirinale i Piazzi dell Esquillino. Iz središta Rima, Mauzolej je dostupan za oko 10 minuta vožnje automobilom cestom Viale del Muro Torto. Najbliža metro stanica je Spagna, nakon koje je mjesto udaljeno 8 minuta hoda.

U svakom slučaju, i Augustov mauzolej će sigurno naći svoje mjesto na listi svih zaljubljenika u povijest koji posjete Rim.

Srce Dolomita: Nevjerojatna bajkovita dolina koja će vas dobro ugostiti i ljeti i zimi Val Badia Val Badia - 2 Val Badia - 3 +2 Val Badia - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju