Jasna je modro jezero koje možda nije toliko popularno kao atraktivniji Bled ili Bohinj, ali je itekako vrijedno posjete, i to u svako doba godine. Smjestilo se u sjeverozapadnom kutku Slovenije, na tek dva kilometra od Kranjske Gore ili sat od Ljubljane, na vratima jedinog slovenskog nacionalnog parka - Triglava.

U smjeru Vršiča, najvišeg cestovnom prijevoja u Sloveniji dočekat će vas pijesak i sitni kamenčići, modra voda te pogled na vrhove Julijskih Alpi, kao i brončani kozorog koji želi dobrodošlicu. Jasna se sastoji od dva međusobno povezana umjetna jezera na ušću gorskg potoka Velika Pišnica i Mala Pišnica.

Područje oko jezera nudi lijepe staze za šetnju s kojih puca savršen pogled na Jasnu u kojoj se za lijepih, sunčanih dana zrcale dramatične planine. Da biste bolje vidjeli cijeli kraj možete se popeti na šest metara visok drveni toranj. Potrebno je malo truda, ali neće vam biti žao kada ugledate bistre prirodne kadrove koji se ogledaju u vodi. Tijekom ljeta u Jasni se kupaju onima kojima ne smeta svježina, a zimi, kada se smrzne, doživljaj je sunčati se s kapom na glavi i kuhanim vinom koje grije dlanove.

Od prije koju godinu, kada su Slovenci uredili kraj oko jezera i obogatili turističku ponudu, počelo je i više posjetitelja ondje provoditi vrijeme kraj jezera. Bolji pristup jezeru, plaže, mjesta na kojima možete popiti kavu ili pojesti sladoled zaokružili su ponudu. Osim za kupanje i sunčanje, Jasna je popularno odredište i za ribolov pa tko želi, može iskušati sreću.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju