Ljubitelji ronjenja i istraživanja već su navikli u prirodi pronaći svašta. Da ih malo što može jako iznenaditi, mislili su i meksički ronioci kada su u džungli poluotoka Yucatan pronašli poplavljenu špilju. No, dočekalo ih je nešto što do tada nisu nikad vidjeli, baš kada su pomislili da su otkrili dno.

Zaronimo i mi na našu današnju destinaciju – Cenote Angelitu - da procijenimo jesmo li dovoljno hrabri prije nego zgrabimo karte za Meksiko.

Naime, u džungli nedaleko od majanskog grada Tuluma nalazi se špilja čije je jezero duboko 30 metara. Njeno ime potječe od majanske riječi za „sveti izvor“, te španjolske riječi za malog anđela. Zvuči tako nježno, no ova špilja ima jednu tajnu koju otkriva samo onima koji su spremni za korak više.

Kada bi stigli do dna, shvatili biste da ovdje završava jezero, ali ne i voda. Kako je to moguće?

Dno jezera je prilično sablasno. Tlo se uopće ne vidi, a umjesto njega kao da „silazite“ na oblak iz kojeg izranjaju stabla i biljke – opći dojam je kao da ste se zatekli za vrijeme mraka u šumi.

Tek kada zaronite i prođete kroz oblak debljine dva metra, otkrivate da ste ušli u „drugu“ vodu i da je on zapravo granica dvaju vodenih svjetova.

Oni koji su doživjeli ovu neobičnu prirodnu atrakciju opisivali su je kao pomalo zastrašujuće, ali i nevjerojatno smirujuće iskustvo: poput boravka u vremenskoj kapsuli.

Angelitu često zovu rijekom koja teče ispod vode – no da li je to uistinu tako? Naizgled jest, no riječ je o iluziji. Zbog različite razine slanoće u određenim dijelovima i djelovanja sumporovodika, slanija voda „potone“ na dno dok ona svježija ostaje gore.

Zbog nepristupačnosti, slabe vidljivosti pa i klaustrofobije i straha kojeg ova dubina može izazvati, ronjenje se preporučuje samo iskusnim i naprednim roniocima. Naravno, ronjenje se odvija u pratnji iskusnog lokalnog vodiča koji će vam znati pokazati smjer u vodi. Ako ste dovoljno hrabri i iskusni, čeka vas nagrada u obliku iskustva koje nikad nećete zaboraviti.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju