Koliko je ovo logično, a koliko zapravo to nikad ne vidimo: ukrase na fasadama u obliku školjki. Savršena dopuna za svaku mediteransku kućicu može biti izvedena na decentan način koji neće biti kičast, a privući će oko svakog prolaznika.

To su zaključili i veseli Španjolci koji su – doduše, malo dalje od obale – podigli predivno zdanje zemljanih boja koje je postalo jedna od glavnih atrakcija.

Kuća od školjki ili Casa de las Conchas kako je domaći zovu, povijesna je zgrada smještena u središnjoj Španjolskoj, u gradu Salamanca. Izgrađena je u 15. i 16. stoljeću prema zamisli jednog sveučilišnog profesora. Nažalost, on nije doživio da ugleda svoje malo remek-djelo po završetku.

Fasada zgrade je ukrašena s više od 300 školjki koje su inače i simbol lokalnog viteškog reda, ali i hodočasničkog puta Sv. Jakova u blizini. Zgrada ima nekoliko prozora u gotičkom stilu, no svi su različiti i imaju primjese orijentalnog stila.

Za ovu zgradu vezuje se i legenda o zlatniku koji je skriven ispod svake školjke. Druga legenda kaže kako je obitelj koja je posjedovala zgradu sakrila svoje zlato i nakit ispod fasade. Pravo je čudo da su školjke preživjele ove legende do današnjeg dana i da ih nitko nije otrgnuo.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju