Amedi ili kako se još naziva, Amadiya čudesan je grad u Iračkom Kurdistanu, autonomnoj regiji u Iraku koja graniči s Iranom na istoku, Turskom na sjeveru, Sirijom na zapadu, te ostatkom Iraka na jugu. Glavni grad regije je Arbil (Hevlêr), a Amedi se smjestio u pokrajini Dhuhoki na malenoj visoravni okruženoj strmim liticama dužine tek 1000 metara i širine 500 metara. Geografski uvjeti ne dopuštaju daljnje širenje grada s kojeg puca spektakularan pogled na dolinu i okolicu.

Osim zbog samog položaja, Amedi je povijesni i kulturni ponos Iračkog Kurdistana. Mirna koegzistencija više etničkih grupa i religija primjer je tolerancije u regiji punoj neslaganja. Amedi je stoljećima bio dom kršćana i muslimana, a prije nego što je stvorena država Izrael, bio je dom brojnoj židovskoj populaciji.

Danas u Amediju živi gotovo 6 000 ljudi. Život na visoravni datira od najmanje 3000 godina prije Krista, a smatra se da su grad osnovali Asirci. Osim zbog strateškog položaja koji nudi zaštitu, razlozi za to se kriju i u prirodnim ljepotama. Smatra se da je Amedi bio dom sveta tri kralja, mudracima odnosno magovima koji su se došli pokloniti Isusu nakon rođenja.

Do grada je najbolje doći cestom iz Zakha koja ide prema gradu Barzanu i obići ga obilaznicom na kojoj se nalaze lijepi vidikovci. Drevni ulaz u grad, odnosno Bahdinianova kamena vrata s lukom čine prekrasan prizor, a vrijedi vidjeti i gradsku džamiju iz 12. stoljeća te grobnicu za koju se smatra da je počivalište proroka Ezekijela.

Nedaleko od grada nalazi se vodopad Sulav koji je omiljeno mjesto za izlet, baš kao i park Bere Sili koji živne svake jeseni kada lokalci obilježavaju Žetveni festival.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju