Za odlazak na drugi kraj svijeta bit će potrebna nešto duža priprema, ali ona je gotovo neizbježna jer se takvo putovanje događa ''jednom u životu''. Treba pritom imati na umu da se na ovom kontinentu sljubljuju različite klime, zbog čega ćete u nekoliko dana doživjeti obilne kiše i vlagu, ali i raj u kojem kiša u jednom razdoblju nije pala gotovo 400 godina.

1. Pustinja Atacama – šareni cvjetni tepih na najsušem dijelu svijeta

Južnoamerička pustinja Atacama smještena je na visoravni u sjevernom Čileu i spada u najsuša mjesta na svijetu. S obzirom na to da je njezino tlo najsličnije Marsu, NASA je koristi za različita svemirska testiranja. Malo tko bi pomislio da se upravo tamo skriva bogata flora, čak 500 vrsta bilja, a nakon rijetkih kišnih epizoda u periodima cvjetanja događa se fenomen koji inače nosi naziv "pustinja u cvatu", tad pustinjsko tlo prekriva šareno cvijeće i svakako je zadivljujući prizor.


2. Machu Picchu izgubljeni grad Inka u dolini Urubamba u Peruu

Pretpostavlja se da je izgrađen oko 1300. godine, ali zbog straha Inki da će ga Španjolci otkriti i uništiti napuštaju ga u 16. stojeću i spaljuju puteve na odlasku kako bi ga sakrile šume. Inke su monumentalne strukture gradile bez željeznih pomagala i kotača vrsno rezanim kamenom, a s obzirom na to da je Peru trusno područje – konstrukcije su otporne na potrese. Smatra se kako je velik dio svetog grada još uvijek neistražen, a prilikom posjeta svakako morate vidjeti Hram Sunca, koji se nalazi u špilji ispod glavnog trga u Machu Picchuu, i Hram Mjeseca, do kojeg se treba uspinjati barem sat vremena po stepenastom terenu.

3. Amazona – najmoćnija rijeka svijeta koja spaja Brazil, Peru i Kolumbiju 

S oko 6500 kilometara dužine i više od tisuću pritoka Amazona nosi petinu cjelokupne vode koja protječe na Zemlji. Zbog svojeg ogromnog bogatstva vrstama životinja i biljaka, središnji dio rijeke UNESCO je uvrstio na popis mjesta svjetske baštine. Njezini su stanovnici aligatori, majmuni, ljenjivci, ali i najveća zmija na svijetu – anakonda. Zbog gline koju vode otope spuštajući se s Anda rijeka na mjestima poprima bijelu boju, dok s druge strane brojni ostaci bilja vodu čine crnom, a te dijelove Indijanci zovu "gladnim vodama" jer u njima gotovo da nema života.

4. Rio de Janeiro  grad koji je čuvan raširenih ruku

Glavni grad Brazila jedan je od najljepših gradova na svijetu, a osim poznatog karnevala i sambe, njegov zaštitni simbol u svakom smislu je kip Krista Iskupitelja koji je 2007. godine, kad je u Lisabonu izabrano novih sedam svjetskih čuda, uvršten upravo na taj počasni popis. Izgrađen je 1926. godine u Francuskoj, a njegov autor zamislio je da Krist položajem ruku stvara simbol križa.

5. Nacionalni park Los Roques u Venezueli  plaže od bijelog pijeska s tirkiznim morem

Riječ je o arhipelagu u kojem se nalazi više od 300 otoka, a odlazak do njega svakako se isplati jer još uvijek nije dotaknut masovnim turizmom. No, valja imati na umu da je Venezuela siromašna i ima visoku stopu kriminala, tako da je najbolje putovati s lokalnom agencijom koja garantira sigurnost.

Iako nam je Južna Amerika daleko, da bismo počastili svoje nepce tradicionalnim okusima ovog kontinenta, ne moramo otići preko bare. Sve potrebne namirnice možemo pronaći u obližnjem Lidlu, koji u našu kuhinju donosi hranu iz cijelog svijeta, pa ćemo tamo pronaći i kvinoju, nutritivnu žitaricu karakterističnu za taj kontinent. Idealna za salate ili kao dodatak varivu, kvinoja uz malo čokolade može postati i odličan niskokalorični desert za ljetne dane koji su pred nama. U tjednu od 13. do 19. lipnja uživajte u okusima Južne Amerike, ali i Azije. U nekoliko dana okusima možete otputovati s istočne i zapadne obale Tihog oceana i isprobati egzotična jela dijelova svijeta koja se mnogima nalaze na bucket listi. 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju