Ako ste u Portugalu i nalazite se u Lisabonu, odvojite dan, dva i istražite obližnju Sintru poznatu po pitoresknim prizorima očaravajuće prirode i brojnim povijesnim palačama i dvorcima.

Bila bi prava šteta izbjeći ovaj famozni gradić udaljen samo 25 kilometara zapadno od Lisabona. Mnogi ga posjećuju zbog palače Palácio Nacional da Pena i ostataka zidina Castelo dos Mouros, stoga ako putujete u Portugal, obavezno Sintru stavite na popis.

Kako do Sintre?

Nalazite li se u Lisabonu, do Sintre jednostavno možete vlakom. Dostupne su dvije linije, a to su Rossio Station i Oriente station do Sintre. Putovat ćete od 40 do 47 minuta, a ono što vas neće razveseliti je što prijevozne karte za vlak ne možete kupiti unaprijed online, već na prodajnom mjestu na postajama.

Prijevoznu kartu platit ćete 4,50 eura i stići ćete na Sintra train station koja je od povijesnog centra grada udaljena 1,5 kilometar. Dotamo možete pješice laganom šetnjom, a možete i autobusom broj 434 za koji ćete prijevoznu kartu platiti 6,90 eura. No, šetnja će trajati samo 15 minuta stoga već tada možete uživati u pogledima na Palácio Nacional de Sintra.

Kako se kretati po gradu?

Kad ste tamo, na raspolaganju su vam autobusne linije 434, 435, 439, 440, 441, 444 i 460 koje prometuju gotovo cijelog dana, no preporučujemo vam da prethodno provjerite vrijeme kada kreću s autobusnih postaja. Koristiti možete i tramvaj koji prometuje do stanice Maças Beach kojim možete upoznati ljepote obližnjeg krajolika.

Zanimljive činjenice o Sintri

Mnogi ovaj gradić nazivaju romantičnim selom Portugala zbog svojih prirodnih ljepota koje nikog ne ostavljaju ravnodušnim. Razlog tome nije samo priroda, već i građevine koje pričaju svoju priču, šarmantne ulice, ali i maglovito vrijeme koje mu daje posebnu čar.

Toliko je ovo mjesto posebno da je 1995. godine uvršteno na UNESCO-ov popis Svjetske baštine i to u kategoriji kulturnih krajolika. Značajno je bilo i u povijesti i to toliko da je za vrijeme monarhije u Portugalu predstavljalo ljetnu rezidenciju članovima suda.

Što vidjeti u Sintri?

Prvo što ćete kad stignete je naravno istražiti stari povijesni dio grada koji će vas oduševiti već na prvu. Vjerujte, neće biti potrebno puno vremena i memorijske kartice u mobitelima i na fotoaparatu će se puniti brzinom munje jer ovo je jedan od onih gradova koji na prvu idealno izgleda na fotografijama. No, pobrinite se za to da stignete već ranom zorom kad su uličice gotovo pa puste i uživajte u vlastitom miru upijajući prekrasne prizore.

Kao što smo već spomenuli, jedan od razloga zašto većina znatiželjnika obožava posjetiti Sintru je Castelo dos Mouros odnosno Dvorac Maura koji su ujedno i osnivači grada krajem 8. stoljeća. Istražite ruševine dvorca koji se smjestio na jednom od najsjevernijih vrhova Sintre i vratite se u zanimljivu prošlost, a pogled na okolicu vas neće razočarati.

Drugi od razloga zašto mnogi posjećuju Sintru je Palácio Nacional da Pena. Naziv je dobila prema jednom od 7 portugalskih čuda, a izgrađena je na ostacima samostana prema naredbi kralja Ferdinanda 2. Mnogi njezin izgled uspoređuju s dvorcima koje možete vidjeti u Disneyjevim crtićima, a karakteriziraju je stilovi gradnje koji su bili aktualni za vrijeme vladavine Maura uz dašak renesanse.

Izgrađena kao ljetna rezidencija, oduševit će vas raznolikošću i šarenim bojama kojim su obojane terase koje je okružuju, a posebnu čar daju mitološki kipovi u kombinaciji s okolnom šumom Parque de Pena forest. Odvojite 14 eura i nećete požaliti jer su graditelji vodili računa o tome da s palače vidite stabala koja se prostiru na više od 200 hektara.

Od građevina obavezno pogledajte još i ekstravagantni gotički ljetnikovac iz 19. stoljeća Quinta da Regaleira, palaču Monseratte koja se smjestila unutar parka i nacionalnu palaču Palace of Sintra gdje ćete ulaznicu platiti 10 eura.

U kojoj hrani guštati?

Nećete iz Sintre otići bez da kušate neke od lokalnih specijaliteta. Prvi od njih je slatka varijanta koja se naziva queijada u obliku tortice od jaja, mlijeka, sira i šećera. Običaj je da se tamo kuša i posebno pecivo od lisnatog tijesta punjeno kremom od jaja i badema koje nosi naziv travesseiros. Uživajte u izletu u Sintru, naguštajte se u prirodi i u ukusnim slasticama.

 

 

 

 

 

 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju