Ako stignete na aerodrom Pristina International Airport, do samog centra grada Prištine udaljeni ste svega 30 – 40 minuta vožnje, odnosno 18 kilometara. Do glavnog grada Kosova tada možete direktnom autobusnom linijom 1A prijevoznika TrafikuUrban.

Autobusnu prijevoznu kartu ćete platiti kod vozača autobusa 3 eura što i nije tako puno za jedan smjer, a ako pak se odlučite za vožnju taksijem, pripremite od 10 – 15 eura. Trenutno su ovo jedine dvije opcije prijevoza, jedino ako nemate ekipu u Prištini koja će vas pokupiti na aerodromu.

Kako se kretati po centru grada?

Gradom se najjednostavnije možete kretati ako se vozite autobusom. Linije su dobro organizirane stoga možete istražiti veći dio grada. Potražite autobusnu liniju broj 7 i njome možete brzo i lako istražiti cijeli grad. Prijevoznu kartu ćete platiti 0,40 EUR za vožnju u jednom smjeru i platit ćete je kao i u prvom slučaju kod vozača. Na žalost, trenutno nema opcija za dnevne ili tjedne prijevozne autobusne karte. Skinuti možete i aplikaciju Transporti Publik gdje možete pratiti vremena polaska i autobusne rute.

Zanimljive činjenice o Prištini

Možda zvuči malo čudno, no stanovnici Prištine jako cijene Amerikance i Engleze, posebice Billa Clintona i Tonyja Blaira. Toliko su impresionirani da su čak ulicu nazvali prema Billu Clintonu, a izgrađen je i 3 metara visoki kip ovog bivšeg američkog predsjednika. S druge pak strane, mnoštvo djece danas je dobilo ime prema Blairu, a posebno se ističu Toni, Bler ili Tonibler.

Razlog tome je što je Blair, za vrijeme kad je bio engleski premijer 1999. godine podržao kampanju NATO-a protiv Federalne republike Jugoslavije za vrijeme rata na Kosovu. Zanimljivo je još i da unatoč tome što Kosovo ne pripada Europskoj uniji, valuta koja se tamo pa tako i u Prištini koristi je euro, i to još od 2002. godine. Prištinu najviše naseljavaju Albanci, stoga i sami već možete shvatiti da je ovo grad koji je inspiriran albanskom kulturom.

Što posjetiti u Prištini?

Ako ste u Kosovu, obavezno ćete, vjerujemo, posjetiti Prištinu. Mnogi kažu da Priština zapravo nema mnoštvo turističkih atrakcija koje je vrijedno posjetiti, no oni koji su je posjetili, istaknuli su da je Priština grad kojeg krase posebno pozitivna vibra i kultura ispijanja kave.

Krenite istraživati i upoznajte pozitivnu vibru. Lokacije koje ćemo vam preporučiti su dio centra grada, a krenite sa spomenikom „Newborn“ koji je izgrađen da bi se proslavila činjenica postanka Kosova najmlađom europskom zemljom.

Možda ćete se sa sljedećom atrakcijom pomalo iznenaditi jer je neki nazivaju jednom od najružnijih zgrada na svijetu, a mnogi se dive rješenjima i izgledu ove posebne građevine pa je stavljaju na top liste svjetskih modernih rješenja. Radi se o Nacionalnoj knjižnici Kosovo koja pripada brutalističkoj arhitekturi 1980. godine, a dizajnirao ju je hrvatski arhitekt Andrija Mutnjaković. Kažu da, kad je gledate izvana, izgleda kao zatvor, no ono što se krije s unutarnje strane je mnoštvo kvalitetne knjižnične građe. Osim kao knjižnica, ovo je mjesto 1999. godine služilo i kao sjedište Srpske vojske za vrijeme rata za neovisnost.

Volite li pak umjetnost, prošećite do The Kosova National Art Gallery u kojoj se nalaze mnoga umjetnička djela poznatog kosovskog umjetnika 20. stoljeća Muslim Mulliqia. Ako želite osjetiti samo srce Kosova i upoznati se s kreacijama aktualnih kosovskih umjetnika i struje koja tek dolazi, svratite do Dada Art Gallery. To je živopisna galerija umjetnina u kojoj će vas, jednako tako zanimljiv, vlasnik Genc Rodiqi primiti raširenih ruku i ispričati vam sve što vas zanima o lokalnim umjetnicima, a i rado dati savjet o restoranima, smještaju, noćnom životu...

Iako je Kosovo pretežno muslimanska zemlja, jedan od najvažnijih spomenika ovog kraja pripada rimokatoličkoj vjeri. Tako ćete posjetiti Katedralu sv. Majke Tereze koja je rođena na području moderne Sjeverne Makedonije. Prema etničkoj pripadnosti bila je Albanka, stoga ima velik značaj na ovom području. Gradnja katedrale započela je 2005. godine i izazvala je mnoge kontroverze među narodom jer su muslimani smatrali da se njome pretjeruje zbog malog broja katolika na području Prištine.

Kad smo već kod islama, istražite i neke od brojnih džamija koje se nalaze diljem grada. One koje se ističu su The Sultan Mehmet Fatih Mosque odnosno Imperial Mosque koja datira u 15. stoljeće, Jashar Pasha Mosque koja je izgrađena u 19. stoljeću i Carshi Mosque ili među narodom znana kao Taş Mosque ili kamena džamija. Bilo koju da odaberete, poštujte pravila odijevanja i uživajte u razgledavanju.

Od spomenika obavezno posjetite Monument to Brotherhood & Unity, među narodom poznat kao spomenik Prištini iz 1960. godine. Prošećite i do bazara, a ako želite saznati kako je život na ovom području izgledao nekad, posjetite Etnografski muzej.

I stigli smo do kave i kulture ispijanja kave. Ovdje je kava više od kave i predstavlja način života i svojevrsni je kulturološki spomenik. Barovi i kafići prepuni su ljudi koji ispijaju kavu i to vas ne treba začuditi, jer je to normalna stvar. Cijene kave kreću od 1 euro na više, a činjenica da je stopa nezaposlenosti na ovom području veoma visoka zapravo ne ide u korist tome da je ljudima uvijek prioritet – kava.

 

 


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju