Iako su prošle godine uveli ograničenje broja posjetitelja, novac pokreće svijet, pa će svi zaljubljenici u arheologiju i povijest, a da pritom imaju dublji džep – moći sebi priuštiti privatne ture na atenskoj Akropoli.

Naime, grčko ministarstvo kulture navodno planira uvesti privatne obilaske Akropole i Partenona izvan radnog vremena. Cijena? Prava sitnica – 5 tisuća eura.

Da, planirano je da tura vrijedi za maksimalno 5 osoba, tako da ako vi i prijatelji imate duboke džepove i želite vidjeti ovo čudo starogrčke inovacije bez gužve i stresa, uskoro biste mogli imati priliku.

Jedino biste se morali dići jako rano ujutro ili se spremiti na večernji obilazak. Naime, s obzirom da bi se obilasci odvijali van radnog vremena i trajali dva sata, a radno vrijeme je od 8 do 20 sati, nije teško izračunati da biste se budili zorom ili obilazili kad sunce zalazi.

Atena - 3 Atena - 3 (Foto: Guliver / Thinkstock)

Turistička pravila uvedena prošle godine trebala su ograničiti potencijalnu štetu na ovom veličanstvenom mjestu, a ove ekskluzivne ture koje zarađuju mega novac očito trebaju učiniti isto. Zapravo, Helenska organizacija za razvoj kulturnih resursa (koja je povezana s grčkim ministarstvom kulture) misli da bi se inicijativom moglo prikupiti do 40 tisuća eura dnevno (dakle, neće vas biti samo 5 na cijeloj Akropoli već malo više, ali ćete imati svog vodiča), kako bi se zaštitila druga kulturna mjesta. Međutim, neki su taj potez označili elitističkim i nepoštenim.

Akropola nije prva atrakcija koja nudi privatno razgledavanje. Ako ljubazno zatražite i još ljubaznije platite, na isti je način moguće obići Vatikanske muzeje u Rimu, hram u Luksoru u Egiptu i baziliku Svetog Marka u Veneciji.

No, sačekajmo još malo. Ove ture su tek predložene i tek trebaju biti potvrđene. Ali ako krenu, potvrdit će onu misao s početka teksta, kako novac doista – pokreće svijet.

Stijene koje lebde: Pogledajte kako izgleda život na liticama koje se dižu i više od 300 metara u vis Meteora - 4 Meteora - 3 Meteora - 2 +1 Meteora - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju