Fotografa Romea Ibriševića put je nedavno odveo u Belišće, gdje je snimio pješčane sprudove na Dravi koji djeluju gotovo nestvarno. Druga po duljini rijeka u Hrvatskoj izvire u talijanskim planinama i teče kroz Sloveniju, Austriju i Mađarsku. Najpoznatiji gradovi na Dravi su Villach, Maribor, Ptuj, Varaždin i Osijek.

Najveći dio njezina toka nalazi se upravo u Lijepoj Našoj i utječe u Dunav nedaleko od Aljmaša. Iz dravskoga su pijeska ljudi od davnine ispirali zlatna zrnca, a zanimljiv je i podatak kako je Drava je jedna od najočuvanijih nizinskih rijeka u Europi.

U davnoj prošlosti Drava je iz svojih alpskih izvora nosila stijene u kojima se nalazilo zlato, a sitni komadići taložili su se po cijeloj riječnoj dolini. Zlata ima i danas u dravskom pijesku i naplavinama. Zlatna rijeka dom je čak sedamdeset vrsta riba, a iznad površine i brojnim pticama dok se jeleni, srne i divlje svinje vrzmaju po naplavnim šumama. Drava slobodno teče i mijenja tok, a duž korita stvara dugačke sprudove koje krase vrbe i topole te s vremenom nastaju poplavne šume.

Reljef Drave obilježavaju poplavne šume, vlažni travnjaci, mrtvi rukavci, napuštena korita, meandri i sprudovi kojima se diči regionalni park Mura-Drava-Dunav. Uz Varaždin i Osijek, Belišće je jedan je od tri grada koja se smještena uz rijeku Dravu.

Stara Drava je gotovo zadržala prvobitni potkovasti izgled dravskog meandra. Vrlo je duboka, a ribiči je cijene po bogatstvu ribom i ulovu soma, šarana ili štuke. Vole je i vikendaši koji ondje dolaze na odmor.
Krenuti možete asfaltiranom cestom Belišće – Beli Manastir ili biciklističkom stazom uz koju su postavljeni vidikovac, sjenica-odmorište za bicikliste te klupe.

Bara Jugovača prostire se niskom obalom, a u neposrednoj blizini
ide označena turistička biciklistička staza Donji Miholjac – Belišće – Baranjsko Petrovo. Ondje ćete naći i kućice te dvoglede za promatranje ptica.

Ljubitelji bicikliranja mogu krenuti Drava Bike Tourom, međunarodnom biciklističkom turističkom stazom koja prolazi kroz Belišće, Gat, Črnkovce, Donji Miholjac te ulazi u Mađarsku i proteže se sjeverno od Drave do ponovnog ulaska u Hrvatsku kod Baranjskog Petrovog Sela s završetkom kod belišćanskog mosta. Uz biciklističku stazu naći ćete brojne prirodne ljepote ali i povijesne te kulturne lokalitete. Više o ovom kraju možete doznati i na stranicama Zelenih staza Dunava i Drave. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju