Magazin International Living i ove je godine analizirao najbolja mjesta za umirovljenje na svijetu te objavio svoj Annual Global Retirement Index.

Indeks umirovljenja najopsežnija je anketa te vrste na tržištu, a temelji se na stotinama mišljenja i stvarnih iskustava te informacija skupljenih od pouzdanih izvora s najboljih odredišta za umirovljenje diljem svijeta.

Iako se ovim informacijama mogu poslužiti potencijalni umirovljenici iz cijeloga svijeta, uredništvo je prvenstveno fokusirano na osobe s engleskog govornog područja, a posebice Sjedinjenih Američkih Država. Ne čudi stoga što su u izboru uključene Amerikancima bliske i poželjne destinacije.

Prag Putovanja Planirate preseljenje? Ovo su najbolje i najgore države za rad

U izbor je uključeno 25 zemalja u kojima se procjenjuju cijene nekretnina, troškovi života, klima, kakvoća medicinske usluge, gospodarska infrastruktura, kao i eventualne pogodnosti za umirovljenike.

Na prvom mjestu ljestvice idealnih mjesta za umirovljenje u 2022. godine našla se Panama – i to ne po prvi puta u povijesti ovoga indeksa. Prema mišljenju International Livinga ova najjužnija država Srednje Amerike ima sve potrebne sitnice o kojima sanjaju budući umirovljenici.

Udaljena je svega tri sata vožnje avionom od Miamija na Floridi koja se tradicionalno smatra umirovljeničkom mekom u SAD-u.

Panama ima prijateljski nastrojene ljude, sigurno životno okruženje, odlične bolnice i medicinsku skrb. Ne treba zaboraviti niti njezinu toplu tropsku klimu koja je udaljena od pojasa uragana. Umirovljenici mogu birati između života u naselju na plaži, u planinama ili na gradskom asfaltu.

Na top 10 ljestvici najboljih mjesta za umirovljenje nalazi se ukupno šest zemalja iz Sjeverne, Srednje ili Južne Amerike, uključujući i Kostariku, Meksiko, Kolumbiju, Ekvador i Urugvaj. Ostatak je rezerviran za tople mediteranske zemlje poput Portugala na četvrtom mjestu, Francuske na sedmom, Malte na osmom i Španjolske na devetom mjestu.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Austin prvi s prosječnom plaćom od 35.900 kuna: Proglašeni najbolji gradovi za preseljenje na svijetu

Uredništvo International Livinga uvrstilo je na širi popis i Hrvatsku koja je zasjela na 23. mjesto od sveukupno 25 razmatranih država ove godine. Lijepa Naša je ujedno jedina zemlja na popisu iz regije.

10 najboljih zemlja za umirovljenje u 2022. godini prema indeksu International Livinga:

  1. Panama
  2. Kostarika
  3. Meksiko
  4. Portugal
  5. Kolumbija
  6. Ekvador
  7. Francuska
  8. Malta
  9. Španjolska
  10. Urugvaj

Više o najboljim zemljama za umirovljenje u 2022. godini čitajte na stranicama International Livinga.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju