Ako nas je pandemija nečemu naučila, onda je to svakako da određene poslove možemo uspješno raditi i od kuće. Baš zato neki su odlučili promijeniti prizor koji gledaju sa svojeg prozora u dnevnoj sobi – te se preseliti u novi grad, državu ili čak na novi kontinent.

Britanska financijska internetska stranica Money.co.uk proučavala je 84 gradova diljem svijeta kako bi otkrila najbolja mjesta za preseljenje, te ih prošlog tjedna objavila u svojem Izvješću o preseljenju (eng. Relocation Report).

Da bi došli do popisa najboljih gradova za preseljenje Money.co.uk proučavao je cijene nekretnina, stanarine i troškova života. U analizu su uključeni i faktori poput prosječne mjesečne plaće, prosječne internetske brzine, ali i broj raspoloživih restorana ili zelenih površina u određenom gradu.

Slika nije dostupna Putovanja Plaćen stan, režije i hrana: 5 stranih zemalja u kojima možete živjeti sa 6000 kuna mjesečno

Analizirali su i prosječne temperature zraka, količinu padalina, kao i prosječnu očekivanu životnu dob osobe koja živi u određenom gradu ili državi.

Istraživanje je pokazalo da najbolje uvjete za preseljenje nudi Austin u Teksasu u Sjedinjenim Američkim Državama s 6.02 od mogućih 10 bodova na ljestvici. Drugi najveći grad u drugoj najvećoj državi Sjedinjenih Američkih Država ima treći najbrži internet od svih ispitanih (87.5 Mbps), prosječnu temperaturu od 20.4 Celzijevih stupnjeva i prosječnu plaću od 3984 funti, odnosno 35.900 kuna.

Na drugom mjestu ljestvice najboljih gradova za preseljenja našao se Tokio s rezultatom od 5,98 od 10. Ne samo da nudi mnoštvo restorana i zelenih površina, već ima i najdužu prosječnu životnu dob stanovnika od 84 godine.

Digitalni nomadi Zanimljivosti Stil života koji nije za svakog: Tko su i što rade i kamo sljedeće idu digitalni nomadi?

Slijedi ga Charleston u Sjedinjenim Američkim Državama (5.68 od 10) koji ima najbrži internet od svih ispitanih – 106.5 Mbps, ali i prosječnu plaću od 3147 britanskih funti, odnosno otprilike 28.185 kuna mjesečno.

Na ljestvici 10 najboljih gradova za preseljenje nema niti jednog europskog grada, a u istraživanju nije uključen niti jedan hrvatski predstavnik. Na četvrtom mjestu našao se Dubai, a slijedi ga Los Angeles, Abu Dhabi, Miami, Muscat, San Francisco i Las Vegas.

U studiji su traženi i najskuplji gradovi za preseljenje. Na toj ljestvici prva tri mjesta zauzimaju švicarski predstavnici – Basel s prosječnim godišnjim troškovima od 53.748 funti ili oko 481.380 kuna, Zürich s 53.458 funti (479.130 kuna) te Lausanne s 51.648 funti, odnosno 462,880 kuna.

Istanbul se, pak, pokazao kao najpovoljniji grad za preseljenje od 84 analiziranih u istraživanju britanske financijske stranice Money.co.uk s prosječnim godišnjim troškovima od 12.753 funti ili nešto manje od 115.000 kuna.

Više o Relocation Reportu pročitajte na službenim stranicama.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju