Degenija (Degenia velebitica) je endemska biljka iz porodice Brassicaceae. Izuzetno je rijetka i pojavljuje se na velebitskim planinskim izvorima, ali i u pukotinama stijena. Dosad je pronađena samo na tri mjesta.

Dva su nalazišta na južnom, a treće na srednjem Velebitu. Ovo su prirodna nalazišta, ali presađena je i na neka druga mjesta, poput Meteorološke postaje Zavižan.

Velebitska degenija je nježna i skromna biljka, niska trajnica. Cvjeta u mjesecu svibnju i lipnju, a ima lijepe žute cvjetove. Korijen joj je dug, uvlači se u pukotine stijena i pod kamenje točila. Uzgajana u kulturi, na krškom kamenjaru, nije dugoživuća i stalno se mora obnavljati.

Ime je dobila po mađarskom prirodoslovcu Árpádu von Degenu, koji ju je otkrio 17. srpnja 1907. godine. Brzopleto ju je svrstao u rod Lesquerella, u kojem su rijetke američke biljne vrste, a tek je August Edler von Hayek, jedan od najboljih botaničara tog doba, degeniju svrstao u rod Degenia, u kojem je - jedina vrsta. Na Dan Planeta Zemlje, 22. travnja, dodjeljuje se novinarska nagrada “Velebitska degenija”, za najbolji autorski rad o zaštiti okoliša, objavljen u tisku, televiziji ili radiju.

Ova biljka predstavlja najinteresantniji relikt i endemičnu vrstu naše flore. Najrjeđa je biljka u Hrvatskoj i strogo je zaštićena prema Zakonu o zaštiti prirode od 1964. godine. Nemojte je brati, samo joj se divite...

Autor: Andrea Ćosić (UZAP)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju