Zbog iznimno pogodnih prirodnih uvjeta, gotovo na svakoj kući ili štali gnijezda svijaju bijele rode, te je njih više nego ljudi. Naime, u 45 aktivnih gnijezda prebiva više od 200 roda, a u sedamdesetak kuća tek oko 120 mještana, što rječito govori o skladnu odnosu čovjeka i prirode na ovom prostoru.

Gotovo nevjerojatno zvuči podatak, da gnijezda bijelih roda ponekad teže čak i do jedne tone! U njima se nađe svega i svačega, čak i šareni odjevni predmeti, koje ukradu dok se suše. Na ovo područje rode obično dolaze oko 15. ožujka i gnijezde se na krovovima drvenih kuća, a odlaze oko 15. kolovoza, kad preko Bospora i Turske, te dolinom Nila odlaze na dug i opasan put do juga Afrike. Inače, prije samog odlaska, skupljaju se u većim kolonijama na livadama, spajaju s pristiglim rodama iz Slovenije i drugih predjela, tako da nakon polijetanja, kolona bude dugačka i nekoliko kilometara.

Selo najčešće posjećuju organizirane skupine učenika, koji se u Edukativnom centru Parka prirode upoznaju s prirodnim i kulturnim vrijednostima Lonjskoga polja. Ovdje možete promatrati ponašanje bijele rode iz velike blizine, čuti kako međusobno komuniciraju klepetanjem kljunova, vidjeti roditelje kako krilima štite svoje mlade od prejakoga sunca ili borbu mladunaca za kakav ukusni zalogaj.
Jedna drvena kuća na br. 26 uređena je kao informativni i edukativni centar Parka prirode Lonjsko polje i u njoj je obnovljena mala tradicijska stolarska radionica. U selu se također može razgledati etno izložba tradicijskih alata i predmeta, vezanih uz seosko domaćinstvo u 19. i prvoj polovici 20. stoljeća. Na obiteljskom imanju, koje se bavi seoskim turizmom, mogu se kušati tradicionalna jela i pića, a nakon toga proći pješačkim stazama u neposrednoj okolici sela.

Svake godine, posljednje subote u lipnju, u Čigoču se održava velika proslava Dana roda, s bogatim kulturnim, rekreativnim, zabavnim i gastronomskim sadržajima. Selo je dobitnik još jedne vrlo značajne nagrade, kad je godine 2003. Europska asocijacija za cvijeće i okoliš, sa sjedištem u Bruxellesu, u konkurenciji oko 5700 europskih sela, dodijelila Čigoču brončanu plaketu "Entente Florale" za izniman ugođaj i okoliš.

Autor: Andrea Ćosić

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju