Možete li nam u par riječi objasniti što je SUP, a nema veze s unutarnjim poslovima?
SUP nije ni ptica, to je skraćenica za Stand up paddling. Znači: stojiš i veslaš. To su izmislili, naravno, Amerikanci i, naravno na Havajima.

Zašto ne sjedećki?
Zato jer su nakon stotina godina surfanja napokon zaključili da kad imaš veslo možeš brže i lakše doći do vala. A onda su još shvatili da je to zgodno i kad nema valova - umjesto da stojiš na obali, imaš što raditi! Stvar je jako friška, neki tvrde sve je počelo 2005. a prvo natjecanje je bilo 2007. godine. Od tada do danas izmišljene su razne podvrste dasaka, dulje, kraće, šire i uže, a svaka ima svoju namjenu. Tako postoje daske za sprint, race (utrke), touring (laganu ali dužu vožnju), surf, brzace i rijeke (whitewater), ribolov (fisherman), windsup (daska se može koristiti i za windsurf i za paddling), pa čak i za jogu. Postoje i daske za napuhavanje, tako da ih možeš nositi sa sobom na put, u auto, autobus, avion - i na licu mjesta je napumpaš ručnom pumpom u roku od par minuta!

Otkud ideja da se to može napraviti i kod nas?
Meni je ideja došla kad sam vidjela ljude kako veslaju i rade jogu na tim daskama, to mi je izgledalo užasno napeto. I onda sam još vidjela neku ekipu iz surf kampa na Kanarima, kako stavljaju slike na fejs, i komentirala s frendicom: čekaj, to je nekome posao? Kao job, za lovu? Surfaš na Kanarima? Naravno sljedeće pitanje se nameće samo po sebi - netko sebi iskreira život na način da surfa na Kanarima, a netko rinta na preglupom poslu okružen negativnim ljudima. I onda naravno razmisliš kako bi se to moglo promijeniti. Kako Hrvatska nije baš zemlja velikih valova, onda se SUP nameće sam po sebi kao najlogičnije rješenje. SUP je budimo realni, kao i surf, jednostavno seksi. I to je ono što ga je pretvorilo u najbrže rastući vodeni sport u zadnjih pet godina. Pogotovo kad znamo da SUPati možeš i po rijeci, jezeru, moru - ljeti i zimi. U Njemačkoj i Austriji danas ima dasaka za rent na svakom jezeru i rijeci. Taj osjećaj „hodanja“ po vodi je privlačan još od doba Isusa. Naravno da postoji i wind surf, ali za to treba vjetar i malo više fizičke snage i spretnosti. Postoji i kajak, ali u kajaku se sjedi, i osjećaj jednostavno nije jednako moćan. Ima onih koji kažu da se u kajaku vesla, a na dasci surfa i da je veslanje za dasci za budale... svejedno, ima nešto privlačno u tome. Uostalom koji je bolji način za pokazivanje osunčanog torza u zalazak sunca?

Za koga je stvroreno SUPanje?
SUPanje je za svakoga. Doslovno. SUPati mogu i djeca, nije potrebno nikakvo posebno predznanje, samo malo dara za ravnotežu. Najgore što se može desiti je da padneš u more, što je u ljetnim vrućinama zapravo poželjno.

Dobro, a sad ozbiljno, zašto je SUPanje dobro i zdravo i pametno?
Stand up paddling je odličan trening, jer se koriste mišići cijeloga tijela. Od stopala i nogu, do ramena i ruku, a najviše rade oni „core“ mišići (to su oni koje ti fitnes trener spominje kad ti želi uvaliti neku najgoru vježbu), trbušnjaci i leđnjaci koji nam drže tijelo uspravnim, pa su nam jako korisni. Fora je u tome što je veslanje na SUPu gušt, pa ni ne primjećuješ da treniraš. Lagano kruzaš uz obalu i gledaš pučinu, izlazak/zalazak sunca... Ako si negdje u plitkom možeš jako dobro vidjeti dno i čudo riba i drugih zanimljivih morskih stvorenja. Da to ne bude sve, ekipica se dosjetila da na SUP s donje strane prikače LED lampe pa veslaju po noći, a tek onda imate što za vidjeti... I da i to nije sve, ima onih koji stave i panulu pa spoje ugodno s korisnim, kao i onih koji jogiraju na dasci. Tako da izgleda da je sa SUPom samo nebo granica…

Gdje se može kupiti ili iznajmiti SUP daska?
Može se kupiti i u Zagrebu jer Surfmania ima sve daske koje vam fale, to već i vrapci pjevaju. A košta od otprilike 700 do 1700 eura. Ima i polovnih naravno, za manje novaca. Iznajmiti se može opet u Zagrebu, ili po moru npr. u Poreču, Medulinu i kod nas u ADISTRI u Rovinju. Cijena najma je obično 10 eura na sat, petstotinjak kuna za vikend, a malo više za čitav tjedan. Dakle - pravac more!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju