Za nešto više od sat vremena vožnje od Zagreba stiže se u Banovinu, poznatoj po kestenovim šumama, Zrinskoj i Petrovoj gori te prekrasnim krajolicima koje oblikuju Sava i Una.

No i gradovi nude materijala za istraživanje. U Petrinji koja se smjestila gotovo u središtu Banovine vrijedi posjetiti lijepi perivoj na glavnome trgu kojeg krase stoljetne lipe s promjerima većim od dva metra. I grad Glina koji se smjestio na utoku rječice Maje u rijeku Glinu ima lijepi trg s platanama koje je zasaditi ban Josip Jelačić, dok je još bio zapovjednik u Glini.

Malo dalje, u Hrvatskoj Kostajnici također možete prošetati do crkve i samostana sv. Antuna i krenuti mostom do utvrđenog grada Zrina na padinama Zrinske gore. Nakon što je knezovima Šubićima-Bribirskim kralj oduzeo posjede u Dalmaciji u zamjenu im je dao utvrđeni grad Zrin po kojoj su dobili prezime Zrinski.

Zrinska gora Zrinska gora (Foto: MB)

Zidine i tornjevi su većim dijelom sačuvani i mogu se razgledati. Unutar utvrde, omeđena kamenim zidinama, nalazi se prostrana zelena livada.

Ožednite li, krenite prema jednom od izvora pitke vode, a najpoznatija je Tekija. Prema legendi, onaj tko jednom tamo popije vode, vratit će se u Kostajnicu. podno Rokovih stuba je izvor vode Pekinac na kojem također možete obnoviti zalihe i krenuti u šetnju prirodom.

S pogledom na Hrvatsku Kostajnicu i prekrasnu Unu, zastanite na brdu Čukur gdje se nalazi jedan od najljepših spomenika tog kraja. Podignut je u spomen na snimatelja Gordana Lederera koji je stradao dok je snimao ratna zbivanja u Pounju. Slomljena leća kamere nalazi se u prekrasnom krajoliku s pogledom na Unu.

Hrvatska Kostajnica - Stari grad Zrinski Hrvatska Kostajnica - Stari grad Zrinski (Foto: MB)

Brdo i park-šuma Djed iznad Hrvatske Kostajnice ima uređene šetnice i vidikovac. Staza je dužine oko jednog kilometra, a osim klupi za odmor ima i informativne table na kojima se mogu doznati zanimljivosti o biljakama i životinjama Park šume Djed. Staza kreće iznad crkve svetog Antuna i vodi do vrha brda gdje se nalazi restoran s domaćom kuhinjom.

Restoran Djed lijep je u svako doba godine, a ljeti gusta šuma brani od žarkog sunca. Na lijepoj terasi s pogledom uživa se u lovačkim specijalitetima, zasitnim juhama i neodoljivim desertima. Kesten je zvijezda jelovnika, a jednako je ukusan u slanim i slatkim kombinacijama.

Topusko Topusko (Foto: MB)

U dolini rijeke Gline uz obronke Petrove i Zrinske gore nalazi se Topusko. Za Drugog svjetskog rata bilo je dio partizanskog teritorija i tu je bio smješten glavni štab partizanskih snaga, a oduvijek je poznato po termalnim izvorima. U Top-Termama Topusko možete se osvježiti u bazenima.

Na raspolaganju su pet bazena različite veličine, dubine i temperature, ali i igralište za odbojku na pijesku, teniski tereni te boćalište. Brojne staze koje se nalaze u blizini mogu se iskoristiti za vožnju bicikla, trčanje ili šetnju.

Slika nije dostupna Putovanja Skriveni biser zbog kojeg se vrijedi pomučiti: Nestvarna ljepota Vrela Une

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju