Čarobno drveće nije rezervirano samo za Tolkienove romane – nevjerojatne primjerke možemo pronaći svuda u svijetu, a jedan od njih je francuski Chene chapelle (hrast – kapelica).

Hrast koji mami turiste sve do sjevera zemlje nalazi se u mjestašcu Allouville-Bellefosse, a evo zašto osvaja srca ljudi već stotinama godina.

Procjenjuje se kako je star između 800 i čak 1 200 godina, što ga čini jednim od najstarijih primjeraka u Francuskoj. Visok je 15 metara, a opseg njegova debla pri dnu iznosi čak 16 metara. Skoro pa vrijedi ona „lakše ga preskočit nego zaobići“.

Lokalno stanovništvo vjeruje kako je upravo pod njegovim krošnjama zastao normanski vojvoda Vilim I. Osvajač prije nego je nastavio ekspanziju.

A u 17. stoljeću u hrast je udario grom i vatra koja je polako tinjala izdubila je njegovu unutrašnjost. Upravo taj trenutak privukao je pozornost dvaju svećenika koji nisu htjeli srušiti drvo, već mu podariti novi život.

Hram razuma

Mještani su ga iskoristili kako bi podigli čak dvije drvene kapelice u njegovim krošnjama. Svojim izgledom su se savršeno stopile, i možda ih ne biste ni primijetili da nisu izgrađene spiralne stube oko stabla koje vode u kapelice u krošnjama.

Nisu svi smatrali da je hrast prikladno mjesto za kapelicu: tijekom Francuske revolucije u 18. stoljeću, nezadovoljna rulja vidjela ga je kao simbol bivšeg sistema i tiranije, a nije pomogla ni kapelica kao trešnja na torti.

Odlučili su zapaliti drvo, no srećom jedan mještanin ih je uvjerio kako bi bilo bolje preimenovati drvo u „hram razuma“. To bi označavalo novo poglavlje u povijesti i načinu razmišljanja, a ovom ljepotanu bi spasilo život. I tako je i bilo.

Danas se vratio „tvorničkim postavkama“ i kapelica je ponovno na njegovom vrhu, a spiralne stube ukrašene su cvijećem i edukativnim pločama. Neki čak uspoređuju drvo s tzv. tornjem Rapunzel iz Disneyevih crtića, a drugi tvrde kako umjeće njegova održavanja i spašavanja daje „dozu Tim Burtona“, redatelja kojeg pamtimo po sanjivom filmu Edvard Škaroruki.

Stari hrast proglašen je za spomenik kulture i pod posebnom je zaštitom. Nadživio je Francusku revoluciju, Napoleona, Sarkozyja, a unatoč starosti i osjetljivosti, čini se da će nadživjeti i mnoge koji tek dolaze…

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju