U barcelonskoj četvrti El Guinardo nalazi se zgrada za koju bi većina, kad bi stala pred nju, uskliknula: „Wow, bolesno!“ Naravno, u pozitivnom smislu, jer zahvaljujući art nouveau stilu u kojem je građena plijeni pažnju svih prolaznika. Mnoštvo detalja i skladne boje čine ju „bolesno dobrom“, a ironija leži u činjenici da je riječ o – bolnici!

Bolnica sv. Križa i sv. Pavla (Hospital de la Santa Creu i Sant Pau) možda nije mjesto na kojem želite završiti kao pacijent, ali zato slobodno možete uživati u njoj kao turist. Građena je gotovo tri desetljeća i dovršena 1930. godine, a za njen izgled zaslužan je arhitekt Lluis Domeneche.

Njena povijest započela je i prije same gradnje, kada se u 15. stoljeću spojilo nekoliko manjih srednjovjekovnih lječilišta. U sklopu kompleksa nalazi se čak 26 zgrada te raskošni paviljoni posvećeni sv. Leopoldu i Pavlu, zbog čega su joj tepali „grad u gradu“.

Premda svo bogatstvo svijeta ne znači ništa kada čovjek izgubi zdravlje, vjerujemo kako pacijentima smještenima u ovoj bolnici ipak više značilo i podizalo duh boraviti u ovom čudu arhitekture iznutra nalik dvorcu, za razliku od brojnih drugih bolnica koje deprimiraju svojim sterilnim i hladnim izgledom.

No, danas ovaj kompleks više ne služi za liječenje pacijenata. Godine 2009. otvorena je nova bolnica u blizini, a bivša bolnica preuređena je u muzej i kulturni centar koji je ponovno otvoren javnosti 2014. godine. Njene prostorije koriste i ogranci međunarodnih organizacija poput Svjetske zdravstvene organizacije i UN-Habitata.

Zajedno s Katalonskom palačom glazbe bolnica je 1998. godine uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine u Europi, a posjetioci ju mogu posjetiti tako da rezerviraju grupni razgled s turističkim vodičem ili pojedinačno po cijenama od 15 do 40 eura.

Katalonska palača koja pobuđuje sva osjetila: Više od milijun posjetitelja godišnje obilazi ovu jedinstvenu građevinu Palača katalonske glazbe, Barcelona - 1 Palača katalonske glazbe, Barcelona - 2 Palača katalonske glazbe, Barcelona +1 Palača katalonske glazbe, Barcelona

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju