Smještena na vrhu brežuljka u srcu Lazija u Italiji, na manje od dva sata vožnje od Rima, smjestila se Sermoneta, srednjovjekovni grad prepun šarma, s uskim kamenim uličicama, kamenim kućama, stablima naranči i prekrasnim pogledom.

Kameni gradić izvrsno očuvane srednjovjekovne arhitekture poznat je i po svojem kulinarskom nasljeđu, pa ga turisti često posjećuju. Unatoč tome, i dalje pruža mir, bijeg od svakoga stresa, kao i autentično iskustvo Italije, bilo da ga doživljavate kroz povijest, hranu ili ambijent srednjovjekovnog gradića zaboravljenog u slikovitoj brežuljkastoj panorami Lazija.

Područje Sermonete bilo je naseljeno već u antici. U blizini se nalazio antički grad Volsca Sulmo, koji spominje i Vergilije u Eneidi. Sermonetu su u srednjem vijeku osnovali Volščani, stari italski narod, a njezinu povijest (i izgled) najviše je oblikovala obitelj Caetani, jedna od najmoćnijih i najutjecajnijih talijanskih obitelji u srednjem vijeku.

Zbog svog položaja uz cestu koja je zamijenila poznatu Via Appiju, jednu od najstarijih i strateški najvažnijih cesta Rimske Republike koja je vodila iz Rima do krajnjeg juga Italije, Sermoneta je bila vrlo razvijen gradić, a značenje joj se smanjilo kad se Via Appia ponovno otvorila i kada je počela meliorizacija okolnih močvara u 16. stoljeću.

Grad je opasan zidinama, a njegovim središtem dominiraju romanička crkva i dobro očuvan dvorac obitelji Caetani iz 13. stoljeća, koji je najzaslužniji za prepoznatljivu vizuru grada. Castello Caetani, masivna tvrđava u kojoj se danas nalazi muzej koji prikazuje arheološko i povijesno blago grada, jedna je od najočuvanijih zgrada u Laciju. S tornjeva dvorca pruža se pogled na okolni krajolik, sve do Tirenskog mora.

Povijesno središte Sermonete čuva i mnoge druge značajne zgrade i znamenitosti. Nezaobilazne su crkva San Michele Arcangelo iz 11. stoljeća i renesansna crkva Santa Maria delle Grazie, koju zovu katedralom, i koja privlači pozornost zvonikom visokim 24 metra. Od XIII. do XVI. stoljeća u Sermoneti je živjela i židovska zajednica, a unutar povijesnog središta, u četvrti Portella, još se nazire sinagoga iz 12. stoljeća koja je danas dio privatne kuće.

Gradska loža Loggia dei Mercanti iz petnaestog stoljeća simbol je Sermonete. Bila je središte političkog, trgovačkog i društvenog života grada, i kroz igru svjetla i sjene koju stvara svojim gotičkim lukovima kao da načas možete vidjeti prošla stoljeća.

Na području Sermonete danas živi nešto manje od sedam tisuća stanovnika, a u samom centru, okamenjenom i zaustavljenom u vremenu, znakovi današnjeg života, putokazi, rublje koje se suši ili plastična stolica pred vratima djeluju pomalo nestvarno.

Uske i krivudave uličice često završavaju u privatnim dvorištima, skrivaju fontane i stabla naranči i otvaraju se u šarmantne male trgove. Zbog očuvane arhitekture i jedinstvenog ugođaja Sermoneta je više puta "glumila" u filmovima i TV serijama.

I okolica Sermonete puna je i kulturnih i prirodnih ljepota, na primjer opatija Valvisciolo i Nimfin vrt nezaobilazne su postaje turističkih obilazaka.
U Sermoneti se tijekom čitave godine održavaju razne manifestacije i festivali, a najpoznatiji je Palio delle Contrade, srednjovjekovni viteški turnir koji se svakog kolovoza održava u povijesnom središtu grada.

U gradu je nekoliko muzeja (gradski, biskupski, muzej keramike, muzej minijaturnih prikaza starih zanata) i više restorana. Sermoneta njeguje stoljetnu tradiciju kulinarske izvrsnosti i hvali se brojnim delicijama. Jedan je od najpoznatijih lokalnih specijaliteta porchetta, a ponos grada maslinovo ulje, koje se smatra jednim od najboljih u Italiji. Stoljetni gradski maslinici njeguju se s najvećom pažnjom, a ulje koje se ovdje proizvodi poznato je po visokoj kvaliteti i bogatom okusu.

10 odličnih razloga zbog kojih biste već ovaj godišnji trebali provesti na Siciliji Palermo Palermo Sicilija +7 Ragusa, Sicilija - 8

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju