Sicilija, najveći otok u Mediteranu, s bogatom poviješću, spektakularnom prirodom i živopisnim gradovima, izvanredno je odredište za ljeto do kojeg iz Hrvatske možete letjeti već od 130 eura po osobi. Ovaj predivni talijanski otok ima mnogo toga za ponuditi posjetiteljima svih profila, bilo da su zaljubljenici u povijest, ljubitelji plaže ili oni avanturističkog duha.

U nastavku vam donosimo 10 razloga zašto biste trebali razmisliti o posjetu Siciliji ovog ljeta.

1. Povijest i kultura

Sicilija je mjesto gdje se susreću različite kulture i civilizacije koje su oblikovale njenu bogatu povijest. Ovdje ćete pronaći antičke grčke hramove (Agrigento), rimski amfiteatar, normanske katedrale i arapske dvorce (Salemi). Otkrijte fascinantnu prošlost otoka posjetom arheološkim nalazištima poput Doline hramova u Agrigentu ili povijesne četvrti u Palermu.

2. Prekrasne plaže

Sicilija je poznata po svojim prekrasnim plažama s kristalno čistim morem. Bilo da preferirate pješčane plaže poput plaže San Vito Lo Capo ili skrivena mjesta s tirkiznim zaljevima poput plaže Cala Rossa, ovdje ćete pronaći savršeno mjesto za osvježavajući odmor na suncu.

U nastavku istražite neke od najboljih plaža na Siciliji koje morate istražiti prilikom svojeg posjeta.

Gdje se kupati na Siciliji?

  • San Vito Lo Capo: Ova pješčana plaža smještena na sjeverozapadu Sicilije smatra se jednom od najljepših plaža na otoku. Plaža je okružena spektakularnim planinskim pejzažem i nudi tirkizno plavo more i fini bijeli pijesak.
  • Cala Rossa, Favignana: Otok Favignana, smješten na zapadnoj obali Sicilije, dom je prekrasnih plaža, a Cala Rossa je među najljepšima. Ova skrivena uvala ima tirkizno more, spektakularne stijene i mirnu atmosferu.
  • Isola Bella, Taormina: Smještena u blizini popularnog ljetovališta Taormina, plaža Isola Bella poznata je po svojoj iznimnoj ljepoti. To je mala pješčana plaža s kristalno čistim morem, koja je povezana s kopnom malim mostom. Uživajte u predivnom pogledu na zalazak sunca dok se kupate u moru.
  • Scala dei Turchi, Realmonte: Ova jedinstvena plaža na jugu Sicilije karakterizira bijele stijene koje se strmo spuštaju u more. Stijene su oblikovane prirodnim erozijama i stvaraju spektakularan krajolik. Ovo je idealno mjesto za opuštanje na suncu i uživanje u spektakularnom pogledu.

Savoca, Sicilija - 5 Savoca, Sicilija - 5 (Foto: Shutterstock)

3. Egzotična priroda

Sicilija je otok kontrasta, s planinama, vulkanima i slikovitim krajolicima. Posjetite Etnu, najaktivniji vulkan u Europi, i istražite njegove spektakularne kratera i lavlje rijeke. Otkrijte rezervate prirode poput Zingaro ili Nebrodi parka i uživajte u netaknutoj ljepoti mediteranske flore i faune.

Ideja za izlet +:

Poželite li avanturu godine, posjetite vulkan Etnu. Najjednostavniji način za posjet Etni je pridružiti se organiziranoj turi. Postoje brojne turističke agencije koje nude vođene izlete na Etnu. Ove ture obično uključuju prijevoz do vulkana, usluge vodiča i mogućnost istraživanja kratera ili hodanja po vulkanskom tlu.

4. Gastronomska poslastica

Sicilija je raj za gurmane. Ovdje možete uživati u izvrsnoj talijanskoj hrani obogaćenoj sicilijanskim specijalitetima poput arancina (rižine kuglice), cannoli (slatkiši s kremom) i slavnog sicilijanskog sladoleda. Ne propustite priliku da kušate svježe plodove mora i domaće vino.

5. Živopisni gradovi

Sicilija je dom nekih od najljepših talijanskih gradova. Palermo, glavni grad otoka, očarava svojim šarenim tržnicama, baroknim crkvama i živahnim uličicama. Taormina, s predivnim pogledom na Etnu, privlači posjetitelje svojim antičkim grčkim amfiteatrom i elegantnim trgovima. Sirakuza, nekadašnje grčko naselje, nudi arheološke bisere poput grčkog kazališta i Dionizovog uha.

Savjet za kretanje po otoku: Sicilija ima dobru mrežu javnog prijevoza koja uključuje autobuse i vlakove. Autobusi su dobar način da se krećete unutar gradova i između njih, a vlakovi povezuju različite gradove i regije na otoku. Vlakovi su obično pouzdani i udobni, ali rasporedi mogu biti promjenjivi, pa je preporučljivo provjeriti ažurirane rasporede prije putovanja. Ako želite biti fleksibilni, najbolje je da iznajmite automobil.

6. Festivalska atmosfera

Sicilija je poznata po svojim festivalima koji oživljavaju tradiciju i kulturu. Tijekom ljeta možete doživjeti razna slavlja, procesije i kulturne događaje. Posebno je impresivan "Festa di Santa Rosalia" u Palermu, koji slavi zaštitnicu grada s vatrometom i procesijom.

7. Vinski turizam

Sicilija je regija poznata po proizvodnji vina, a posjet vinarijama pruža priliku za kušanje izvrsnih sicilijanskih vina. Otkrijte autohtonu sortu grožđa, kao što je Nero d'Avola, i upoznajte se s tradicijom vinogradarstva otoka.

3 vinarije koje vrijedi posjetiti prilikom putovanja Sicilijom:

  • Planeta: Vinarija Planeta je jedna od najpoznatijih vinarija na otoku. Nalazi se u regiji Menfi, na zapadnoj obali Sicilije. Vinarija Planeta nudi različite ture i degustacije koje vam omogućuju da istražite njihove vinograde i upoznate se s procesom proizvodnje vina.
  • Tasca d'Almerita: Vinarija Tasca d'Almerita je obiteljska vinarija smještena u regiji Regaleali, u središnjem dijelu Sicilije. Ova vinarija ima dugu tradiciju i poznata je po proizvodnji vrhunskih sicilijanskih vina. Osim vina, Tasca d'Almerita također nudi i predivan vinski dvorac i vrtove koje možete posjetiti.
  • Donnafugata: Vinarija Donnafugata, smještena je u regiji Marsala, na zapadu Sicilije. Ova vinarija kombinira tradiciju s modernim pristupom i proizvodi neka od najcjenjenijih sicilijanskih vina.

8. Gostoljubivi domaćini

Sicilijanci su poznati po svojoj gostoljubivosti i srdačnosti. Uživajte u toplom dočeku domaćina, koji će vam rado pomoći i podijeliti lokalne tajne i priče.

9. Raznolikost aktivnosti

Bez obzira jeste li ljubitelj vodenih sportova, planinarenja ili istraživanja povijesnih lokaliteta, Sicilija pruža raznolikost aktivnosti za sve ukuse. Možete se baviti ronjenjem, jedrenjem, planinarenjem ili vožnjom bicikla, sve unutar spektakularnih krajolika otoka.

10. Nezaboravna atmosfera

Ljeto na Siciliji nudi posebnu atmosferu koju je teško opisati riječima. Sunce, more, mirisi mediteranske vegetacije i živahne uličice ispunjene smijehom i razgovorima stvaraju nezaboravno iskustvo koje će vam ostati u srcu.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju