Stari most, simbol grada Mostara i žilu kucavicu između lijeve i desne obale, godišnje posjete tisuće turista. Mnogi od njih u grad dolaze samo kako bi se prošetali, upijali atmosferu ili popili kavu s nezaboravnim pogledom. Iako je most razrušen za vrijeme rata, on je danas obnovljen na ponos svih građana.

Remek-djelo osmanske arhitekture na Balkanu tijekom ljeta je omiljeno okupljalište mostarskih lasti, skakača u vodu koji prkose visini od 24 metra. Ledena Neretva nije gostoljubiva prema onima koji ne poznaju vještinu skakanja. Jedan pogrešan pokret ili jaki vjetar mogu završiti kobno, a to su iskusili i brojni turisti koji nisu imali dovoljno pokrića za svoju hrabrost. No čak i ako se (s pravom) ne usudite skakati, pravi je doživljaj promatrati iskusne starosjedioce.

Mostar Mostar (Foto: Profimedia.hr)

Brončani Kinez

U gradu koji je (osobito u prošlosti) bio preopterećen politikom i ideologijom spomenik Bruca Leeja mnogima je došao kao dašak svježeg zraka. Konzervativniji stanovnici ne slažu se s time da brončani Kinez ima počasno mjesto u gradu, no oni koji razumiju da se radi o poruci mira takvu ideju toplo pozdravljaju.

U svakom slučaju, ako je Bruce Lee bio vaš junak iz djetinjstva, ne zaboravite ga posjetiti s mobitelom ili fotoaparatom u ruci kako biste doživjeli spoj Hercegovine i Kine – ili Los Angelesa, no od škakljivih komentara bolje je suzdržati se, osobito u razgovoru sa starijim domaćima.  

Neatraktivna atrakcija

Snajperski toranj u Mostaru nalazi se na listama mjesta koja preporučuju alternativni vodiči, ali lokalci ga ne poznju pod tim imenom. Radi se o zgradi banke u centru grada kraj Španjolskog trga. Staklena banka u ratu je teško "izranjavana“, a zatim i službeno zatvorena. No zgrada i ono što je od nje ostalo nije ni približno napuštena, nego ponekad i vrlo živa.

Turistička atrakcija domaćima je podsjetnik na sve samo ne na atraktivna vremena. Studenti, mladi, beskućnici i putnici u lovu na neobične lokacije koriste prostor – svatko na svoj način, bilo da se radi o fotkanju kraj razbijenog stakla i živopisnih graffita ili spavanju na toplom. Posjet se ne preporučuje zbog narkomana koji ondje provode dane, kao ni zbog opasnih stepenica koje turistima služe kao „test hrabrosti“ i snimanje uspomena kojima se hvale na društvenim mrežama.

Gimmelwald, Švicarska - 5 Putovanja Teško je povjerovati da još uvijek postoji nešto ovakvo: Otkrijte najbolje čuvanu tajnu Švicarske

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju