Već na prvi pogled vidljiva je promjena spram ostalih gradova. Gaziantep djeluje orijentalno ali istovremeno i europski: ulice su pravilnije, mnogo je zelenih avenija i gradskih vrtova, trgova i parkova, gradom prolazi čak i tramvaj… Između tračnica raste uredno ošišana trava tako da izgleda kao da se dugački travnjak prostire između cesti za automobile.

Gaziantep je industrijsko središte ovog dijela Turske, a njegova okolica je poljoprivredno razvijen kraj poznat po vinima, pistaciji, duhanu, pa i slatkišima poput balkave i halve.

Mnogi dolaze u Gaziantep iz raznih krajeva u potrazi za poslom. Urbano šarenilo čini grad otvorenijim, a tradiciju gostoprimstva njeguju već stoljećima. Stanovnici su navikli na došljake, u gradu se uvijek nešto novo zbiva i to se osjeti u zraku, kao da vlada neka pozitivna i opuštena atmosfera.

Mlade cure i dečki izlaze skockani u večernje izlaske, iza svakog ugla čuju se razgovor i smijeh s terasa kafića, u restoranima postaje sve lakše naručiti „piće lavova“ tj. tursku rakiju… Nije ni čudo što ih iz konzervativnije Sanliurfe ponekad gledaju škiljeći i cokćući c-c-c…

U nevolji se prijatelji poznaju

U gradu se osjeti utjecaj raznih kultura, naročito arapske tj. sirijske. Sirijska granica od Gaziantepa je udaljena sat vremena vožnje.

Kada je počeo rat u Siriji, Gaziantep je u samo 24 sata prihvatio čak 200 000 izbjeglica i oko toga nije bilo dvojbe – valjalo je pomoći dojučerašnjim prijateljima, susjedima i rodbini s kojima dijele kulturu, ali i sjećanja na bolja vremena. Štoviše, čak i sami stanovnici ne koriste izraz „izbjeglice“ već „gosti“.

Ovaj period bio je izazovan, ali uz dobru volju grad se snašao. Danas brojna djeca lako uče turski jezik, a odrasli dominiraju gradskim dućančićima i bazarom gdje svi luduju za sirijskim humusom i falafelom.

Gaziantep je razvijen grad i plodno tlo za pokrenuti vlastiti biznis. Domaći ljudi pričaju nam kako postoji jedan važan (nepisani) uvjet prilikom pokretanja svog posla, a taj je da nema gramzljivosti. Pokreneš li uspješan posao, očekuje se da zapošljavaš domaće ljude i dio profita investiraš natrag u zajednicu, inače će te mnogi bojkotirati.

Većina sadržaja, od bazara i dućana, do kafića i restorana, koncentrirana je u središnjem dijelu grada kojeg je nemoguće promašiti. Njime dominira stara masivna tvrđava iz 6. stoljeća. U srednjem vijeku grad je bio važna utvrda na putu za Siriju – još jedan podsjetnik na niti koje spajaju dvije susjedne zemlje…

Gastro prijestolnica (svijeta?)

U okolici tvrđave nalaze se prostrane javne površine, veliki bazar, mnoštvo restorana i kafića… Što nas dovodi do informacije od koje cure sline: Gaziantep nosi titulu „grada gastronomije“. Šuška se da domaći turisti dolaze čak iz Istanbula kako bi ovdje uživali u slavnom Gaziantep doručku! (Premda su oba grada u Turskoj, imajmo na umu da su udaljeni više od 800 kilometara.)

Domaća kuhinja uvrštena je u UNESCO-vu gastro sekciju „kreativnih gradova“. Dovoljno je samo isprobati baklavu od pistacija i sve će vam biti jasno. Na stolovima Gaziantepa prelijevaju se boje deserata, čaja, beyran juha, mesnih kuglica u umaku, šarenih salata, kebaba, punjenih datulja, domaćeg kruha…

Svake godine u rujnu održava se GastroAntep međunarodni gastro festival. Osim što promovira domaća jela, tradicionalne recepte i novu ponudu, festival je u službi gastro-diplomacije. Organizatori ističu kako hrana povezuje ljude različitih vjera, kultura i jezika za istim stolom i kako upravo hrana može biti faktor u ostvarenju bratstva i mira.

Kao primjer ponovno ističu veliku sirijsku zajednicu u gradu – Sirijci izvrsno pripremaju hladna jela, a Turci topla. Kada se udruže, kuhinja postaje bogatija. Doista, zar ne kaže i sama izreka da ljubav ide kroz želudac?

Gaziantep, Turska - 4 Gaziantep, Turska - 4 (Foto: Lidija Čulo)

Kultne oči ciganke

Najljepša kulturna atrakcija koju svakako trebate doživjeti je slavni Muzej mozaika zvan Zeugma, po antičkom gradu na Putu svile. Riječ je o najvećem svjetskom muzeju mozaika.

Ne trebate biti povjesničar niti umjetnik da bi vas oduševio, no ako je moguće, pokušajte ga obići s vodičem koji će vam ispričati nevjerojatne priče o simbolici i povijesti svakog mozaika. Neke od njih podsjetit će vas na lude mitološke priče koje objašnjavaju ljudsku prirodu i dan danas, od onih o Ahileju i Erosu, do onih o Zeusu i bogu rata, Marsu.

Dragulj koji dominira muzejom je antički mozaik poznat kao Gypsy girl. Star je 2 000 godina a ono što ga čini posebnim je kut iz kojeg je prikazana djevojka – kada ga gledate, imate osjećaj kao da i ona gleda vas, te da vas njene oči prate po sobi.

Gaziantep, Turska - 1 Gaziantep, Turska - 1 (Foto: PR)

Na koga vas podsjeća?“, pita nas vodič. „Mona Lisa!“, odgovaramo u glas ponosno, sve stručnjak do stručnjaka. „Dobro, to je lako, ali hajmo pokušati s nečim modernijim. Da vam pomognem: riječ je o slici ili fotografiji osobe koja je nagnula glavu u istoj pozi kako bi se stvorio taj efekt. Svi ju znate, svi ste ju vidjeli, a čak je i osoba na slici „egzotična“ poput naše ciganke.“

Dugo smo razmišljali, nagađali, mudrovali u toj maloj mračnoj prostoriji dok nas je ciganka promatrala. Nitko nije mogao pogoditi, no kad nam je vodič pokazao fotografiju na mobitelu, svi smo uskliknuli: „Ajmeee, pa da! To je to!“ Prešutjet ću o kome se radi - neka neke stvari ostanu u Gaziantepu, da se svojim gostima same otkriju…

Ploveći Eufratom: Rijeka koja skriva planinu bogatstva dom je „sporih gradova“ i crnih ruža Halfeti, Turska - 10 Halfeti, Turska - 2 Halfeti, Turska - 3 +14 Halfeti, Turska - 11

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju